Svanesundsbon kom in i politiken för tre år sedan. Badplatsen i tätorten ser han som ett bra exempel för hur ett samhälle kan mötas och lära känna varandra.
Svanesundsbon kom in i politiken för tre år sedan. Badplatsen i tätorten ser han som ett bra exempel för hur ett samhälle kan mötas och lära känna varandra. Bild: Moa Edstam

”Skolan behöver hjälpa till att rusta alla ungdomar inför framtiden”

Christian Forslund började engagera sig politiskt för bara tre år sedan. Nu toppar han Kristdemokraternas lista på Orust. Något han och partiet ser allvarligt på är situationen för kommunens ungdomar, både i skolan och på fritiden.
– Vi har en hög nivå av psykisk ohälsa bland unga i kommunen. Det behöver vi jobba stenhårt med.

ANNONS

Svanesundsbon har valt att mötas vid tätortens badplats. En plats han tycker symboliserar hur man i ett samhälle kan mötas och umgås.

Vad betyder den här platsen för dig?

– Jag tycker det är en plats som är viktig för vårat samhälle här i Svanesund. Det har blivit en fin samlingsplats där alla möts. Jag tror det är jätteviktigt att man i ett samhälle möts och lär känna varandra. Det har blivit en väldigt fin knutpunkt i vårat samhälle. Det är bra att ha en sån här plats som uppskattas av många och vi lär känna varandra mer och mer.

Få bukt med ensamheten hos äldre

Vård och omsorg är ett viktigt område för Christian Forslund och Kristdemokraterna på Orust. Här pekar han extra tydligt på problematiken med ensamhet hos äldre.

– Vi har många äldre människor som är ensamma i dag i vår kommun. I regel mår man inte bra av det. Vi tycker det är viktigt att bryta den här ensamhetstrenden. Det finns många olika vägar att gå så som stödföreningar och säkerställa att det finns resurser inom omsorgen.

En annan fråga Forslund lyfter är att underlätta småföretagandet på ön där han gärna ser en förenkling av regelverk och administration.

– Har man arbetstillfällen på en ort skapar det förutsättningar för folk att bo där. Det skapar livskraft i samhället. Det är viktigt att säkerställa att politiken och företagarna har bra kommunikation. Vi vill gärna se mer företagande och jag tror att många företagare vill se ett engagemang från politikerna och kommunens sida.

Psykisk ohälsa bland unga

Han lyfter också situationen för unga i kommunen. Christian Forslund trycker bland annat på att anpassa utbildningen för de unga som inte är lika skolmotiverade.

– Skolan behöver hjälpa till att rusta alla ungdomar inför framtiden. I dag får jag en känsla av att det är väldigt mycket fokus på att man ska prestera i kärnämnena. Det finns andra vägar än att gå till gymnasiet direkt efter skolan. Det skulle kunna vara så att någon ungdom redan i högstadiet behöver göra något annat än att bara vara i skolan hela tiden utan också vara på en arbetsplats någon dag i veckan.

Kristdemokratens gruppledare ser också ungdomars fritid och psykiska hälsa som en viktig fråga.

– Vi har en hög nivå av psykisk ohälsa bland unga i kommunen. Det behöver vi jobba stenhårt med. Det krävs att man jobbar i förskola, skola, barn- och ungdomspsykiatri. De behöver rätt resurser för att stävja detta. Vi måste reda ut varför det är så men också säkerställa att vi har rätt resurser.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– Vi har lämnat in ett trettiotal motioner och interpellationer. Jag tycker systemet är bra att man har möjlighet att lämna in dem för att lyfta frågorna. I en motion ganska nyligen lyfte vi upp just det här med alkohol- och drogproblemen hos våra ungdomar.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Orust?

– Vi har många nya medlemmar och vi har även med dem på kommunfullmäktigelistan. Jag är också ny och nybörjare på detta men fick förstaplatsen ändå. Vi har öppna medlemsmöten där alla får vara med och tycka och tänka och en hög transparens inom partiet. Vi är ett litet parti men vi har väldigt roligt. Jag tycker det är viktigt att poängtera att det ska vara roligt.

Christian Forslund

Ålder: 50 år.

Bor: Svanesund.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Egenföretagare.

Intressen: ”Mitt stora intresse har alltid varit bilar och maskiner, framförallt gamla bilar. Sen har jag alltid varit intresserad av musik och framförallt att lyssna på det. Men jag hemmaklinkar också lite.”

Största last: ”Det är nog kanske att jag är lite för glad i mat. Det i kombination med att man är alldeles för dålig på att röra på sig.”

Började med politiken när och varför: ”För ungefär tre år sedan började jag vara med på partiets gruppmöten. Jag kände att man gick mest och gnällde och tyckte att andra inte gjorde rätt. Då tänkte jag att jag får titta in i det här lite själv och lära mig. Det var väldigt lärorikt för man får andra perspektiv på allting. Jag tyckte det var spännande att lära sig mer och få den bredare kunskapen och insynen i att allt inte är så svart och vitt.”

LÄS MER:Valkompass 2022: Testa vilket parti i STO-området som passar dig inför valet

LÄS MER:Ledande Orustpolitiker har avlidit

LÄS MER:Stabilt i Stenungsundspolitiken – men få kvinnor på flera listor

ANNONS