”Skolan har ett ansvar för att eleverna lär sig”

Det fackliga engagemanget ledde in Rolf Sörvik på kommunpolitik. Nu toppar han listan för Vänsterpartiet Orust och vill få till en skillnad i skolan och omsorgen, men också se till att kommunen är trevlig och intressant att bo i.
– Jag tycker att vi hela tiden tittar på att bygga ett samhälle där alla känner en trygghet.

ANNONS

Villan i Bro, ute bland åkrarna, har varit hem för Rolf Sörvik i 36 år. Det var via sitt fackliga engagemang på Hallberg-Rassy som han fick upp ögonen för lokalpolitiken.

Vad betyder den här platsen för dig?

– Det här är mitt hem och här kan man kan ha lugnet. Jag har bott här i 36 år. Innan bodde jag på Tjörn och i Göteborg bland annat. Det här är hemma för mig nu.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Utbildning och omsorg är de två viktigaste. Föreningslivet och kulturen men också kommunorganisationen är två andra frågor vi tycker är viktiga.

Hur vill ni jobba med dessa frågor?

– Majoriteten har rensat upp, på gott och ont. Förra mandatperioden gick man in med tomt i kassorna och fick höja skatterna. Nu håller de på att sänka skatterna. Skatterna är ingen självklarhet, man ska inte betala skatt för att det är roligt. Man betalar skatt för att kunna leva i ett tryggt samhälle.

– I skolan ska man se till att vi har mer personal. Det finns perioder när man inte är lika motiverad under skolgången. Varje sådan dipp du har ska du kunna få det stödet du behöver. Det ska finnas läxhjälp så att alla elever kan ha tillgång till detta. Föräldrar som jobbar kvällar och nätter kan inte hjälpa sina barn med läxor lika lätt. Skolan har ett ansvar för att eleverna lär sig. Skolan har tagit på sig att utbilda, då får de se till att göra det fullt ut – för alla.

Rolf Sörvik lyfter också hur fritidslivet kan förändras i kommunen. Han nämner att föreningarna behöver mer stöd men samtidigt behövs det ställas krav på dem.

– Föreningarna behöver vara inkluderande och välkomna alla grupper i samhället.

Han menar att sjuktalen måste ned inom omsorgen och har en möjlig lösning på problemet.

– När det kommer till vården behöver arbetssättet förändras. Man behöver bli mer delaktig i upplägget i sitt arbete. Vi vill också ha sex timmars arbetsdag och börja i omsorgen. Det är ett fruktansvärt högt sjuktal där. Det tyder på att man inte orkar med sitt arbete. Vi vill ge personalen en chans att inte brytas ner och jobba sex timmars arbetsdag. En organisation med en personal som fungerar, då får vi mycket bättre omsorg.

Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?

– I samhällsutveckling där jag sitter som vice ordförande har jag fått till en del saker. Jag har drivit på väldigt hårt med Svanesunds förskola. Det fanns hur mycket som helst som låg i pipen men ingenting blev färdigt. Så jag sa till ordförande att vi skulle dra ner för att det inte funkar, vi måste dra ner för att prioritera att komma nånstans. Det var också frågor kring regelverket för avlopp. Där la vi ett förslag som gick igenom. Så fort det är någonting så har vi skrivit reservationer för att visa hur vi tycker att politiken ska vara.

Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Orust?

– Jag tycker att vi skiljer oss ganska mycket. Vi sätter folket i centrum på ett annat sätt. Jag tycker att vi hela tiden tittar på att bygga ett samhälle där alla känner en trygghet. Vi vill ha hit lite fler människor och ska se till att folket tycker att det är trevligt och intressant att bo på Orust. Det är därför vi stöttar kultur- och idrottsföreningar. Vi vill att Orust ska vara en jämlik, grön och trygg kommun.

Rolf Sörvik

Ålder: 69 år.

Bor: Ellös.

Familj: Två vuxna söner, två barnbarn och en särbo.

Yrke: Pensionär men jobbar med politik på 20 procent. Har haft 14 olika jobb i livet. ”Jag har varit kyrkovaktmästare, jobbat i militären med dykutbildning. Verkstadsmekaniker är mitt egentliga yrke och det jag jobbat mest med.”

Intressen: ”Det är mycket. Jag gillar att skruva och greja och gillar båten. Hälften är jag på sjön och hälften greja här hemma. Jag tycker också det är kul att hålla på med huset och renovera. Jag har kört motorcykel också men nu börjar jag bli lite seg i kolan och kör mest i skogen.”

Största last: ”Jag har nog ingen last.”

Började med politiken när och varför: ”Jag har alltid varit engagerad i olika saker. På arbetsplatserna har jag varit fackligt engagerad och var ordförande på Hallberg Rassy. När jag kom utanför tyckte jag det kunde vara roligt att engagera sig i politiken och bestämde mig för att satsa på kommunpolitik. Sen sitter jag på en ersättarpost i regionen. Men det fackliga arbetet är roligare för det händer direkt och man får gensvar direkt. I kommunpolitiken är det mycket längre tid mellan handling och beslut, men nu har jag vant mig vid det. Jag började med kommunpolitiken för fem år sedan.”

LÄS MER:Kommundirektören: ”Det gäller att fånga upp tidigt”

LÄS MER:Orust kan få sänkt skatt åtta år i rad: ”Skapar en meningsfull sysselsättning”

LÄS MER:Var femte vårdanställd hemma: ”Risk för personalbrist”

ANNONS