Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Smitta stoppar skolstart i Varekil - även Ängås drabbat

Det blir ingen skolstart för elever vid Varekils skola. En stor frånvaro bland personalen har lett till beslutet att vissa elever får längre jullov medan andra får distansundervisning.
– Vi har så få lärare i tjänst att det är omöjligt att starta terminen med full verksamhet, säger Katarina Levenby, sektorchef för lärandet.

Skolan hann inte börja terminen innan beslutet om distansundervisning kom. Varekils skola har en mycket hög andel personal frånvarande på grund av covid-19.

– Då pedagogerna kom åter till skolan under måndagen stod det klart att vi har en stor del av personalen som är sjuka eller är hemma för smittspårning. Vi har gjort bedömningen att det inte går att få tag på tillräcklig mängd vikarier eller flytta pedagoger från andra skolor. Det fattades under måndagen ett politiskt beslut att sätta in åtgärder som innebär att skolstarten i vissa fall skjuts upp, säger Katarina Levenby, sektorchef för lärandet på Orust.

Får längre jullov

Beslutet som är fattat innebär att skolans yngsta elever, från förskoleklass upp till årskurs 2 kommer att få förlängt jullov. I stället för att komma åter till skolan den 12 januari förlängs jullovet till den 17 januari. Elever i årskurs 3-6 kommer att få distansundervisning.

– Vi är väl utrustade med datorer och program att klara av distansundervisning. Under pandemin har ett par skolor haft distansundervisning även för de lägre årskurserna, Varekil är en av de skolorna. Jag bedömer att våra pedagoger kan klara av att ge barnen bra undervisning dessa dagar. Vi räknar med att verksamheten i Varekil kommer att kunna återgå till det normala igen måndagen den 17 januari.

Samhällsviktiga yrken

Omsorg vid Varekils fritidsavdelningar kommer att erbjudas för de elever vars vårdnadshavare har ett samhällsviktigt arbete. Exakt vilka yrken det berör, kan inte sektorchefen svara på.

LÄS MER: Orust har högst andel behöriga lärare i hela länet

– Det kan till exempel handla om vårdpersonal men det finns även andra exempel på samhällsnyttiga arbeten, en lastbilschaufför kan ha viktiga körningar som inte kan utebli. Vi kommer inte sitta som domare och besluta vilka barn som får komma till fritids, utan det är upp till föräldrarna att göra bedömningen. Förhoppningsvis finns det möjlighet att en av föräldrarna kan arbeta hemifrån eller att det går att lösa omsorg via släkt och vänner.

Spridda sjukdomsfall bland skolans personal finns vid alla skolenheter i kommunen, men inte i sådan omfattning som i Varekil. När vårterminen börjar i veckan räknar skolan med en smittspridning både bland elever och personal.

LÄS MER: Fortsatta distansstudier för högstadiets elever

– Nästa vecka kan bli en svår tillvaro för skolan. Alla har kommit tillbaka efter jullovet och självklart kommer det att bli en smittspridning. Vi vill helst ha eleverna i skolan, men om det blir aktuellt med distansundervisning igen så är vi bra rustade och erfarna för att koppla om till digital undervisning igen.

Även Ängås skola årskurs 7-9 har en mycket hög andel personal frånvarande på grund av covid-19. Inte heller i Ängås har det gått att finna vikarier för att bemanna verksamheten på högstadiet. Eleverna kommer att få distansundervisning från den 12 januari till den 14 januari.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.