Socialdemokraterna stora vinnarna i valet på Orust

Med två mandat plus blir Socialdemokraterna inte bara det största partiet i kommunen, det är även det parti som ökat mest.
– Jag är oerhört nöjd, vi har ökat i nästan alla valdistrikt i kommunen, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS
|

Socialdemokraterna är det enda parti som ökar med mer än två procentenheter från valet 2018, från 22,76 procent till 25,2 enligt det preliminära valresultatet. Det gör S till det klart största partiet i Orust kommun och även det parti som ökar mest i valet. Framför allt ser det ut att ge partiet ytterligare två mandat, från nio till elva.

Kommunalråd Catharina Bråkenhielm är mer än nöjd med partiets framgång.

Oerhört nöjd

– Det känns jättebra, jag är oerhört nöjd. Vi har ökat i nästan alla valdistrikt i kommunen, i två av valdistrikten har vi ökat oväntat mycket.

Även kommunalrådet ser en möjlighet till att nuvarande majoritet fortsätter samarbeta. Bildar S majoritet med L och M får de 21 mandat av kommunfullmäktiges totalt 41.

ANNONS

– Nu är vi 21 utan Folkviljan, förut var vi 21 tillsammans med dem. Ofta är det svårt att hålla ihop om det är många partier inblandade. När det gäller kommunpolitik handlar det mycket om personkemi, det ska fungera att samarbeta.

Även KD går starkt framåt i valet, men inte så starkt som gruppledare Kent Kihl önskat. Inför valet hyste han förhoppningar att partiet skulle ta sex mandat. Så blev det inte. Trots en ökning med 1,5 procent behåller partiet sina två mandat.

Kihl är besviken

– Jag är lite besviken, jag hade förväntat mig mer.

Han är öppen för en eventuell samverkan i majoritet, men enbart om KD får gehör för sina frågor, som arbetsmiljön inom vården och bildade av en kultur och fritidsnämnd. Ett eventuellt samarbete är något som ska diskuteras i partiet inom det närmaste, men Kent Kihl står fast att partiet inte går med på att bara fylla ut platser i en kommande majoritet.

– Vi vill inte bli femte hjulet under vagnen, vi går med om vi får gehör för våra frågor.

Några tiondels procent

Plus gick även Vänsterpartiet som enligt de preliminära räkningarna ökar med ett mandat, från två till tre. Rolf Sörvik vill jubla, men tycker att det är lite tidigt för det.

– Vi är jätteglada för alla röster men är samtidigt medvetna om att det bara skiljer några tiondels procent till att vi åker ned på två mandat. Vi väntar in den slutliga räkningen på onsdag innan vi firar.

Även SD ökade, med 1,2 procent, och får behålla sina sex mandat.

LÄS MER:”Har man ordning på ekonomin kan man också utveckla kommunen”

LÄS MER:”Skolan behöver hjälpa till att rusta alla ungdomar inför framtiden”

LÄS MER:”Skolan har ett ansvar för att eleverna lär sig”

ANNONS