På Käringön är toaletterna vid gästhamnen öppen för alla.
På Käringön är toaletterna vid gästhamnen öppen för alla. Bild: Erika Olofsson

Stängda gästhamnstoaletter får besökare att klaga

Stängda toaletter och stängda duschar får besökarna på västra Orust att klaga. De toaletter som är öppna anses som ostädade. Kritiken kring de offentliga toaletterna är massiv.

ANNONS
|

Bohusläns dyraste toalettbesök. Det kallar besökare i Mollösund det toalettbesök familjen behövde göra då de lade till med segelbåten i hamnen. Kostnaden, 405 kronor per natt för en plats i gästhamnen gjorde att det sved i plånboken.

”Då vi hade behov av att besöka bland annat toaletter så fanns det inget annat alternativ än att betala den summan” skriver familjen i en inlaga till kommunen. Då hamnavgiften väl var betalad kunde besöket på toaletten göras. ”Till råga på allt var det ostädat och ofräscht på Bohusläns dyraste toaletter” skriver familjen vidare.

Det är inte det enda klagomålet på stängda och ostädade toaletter som kommit in till Orust kommun i sommar. Bara under föregående vecka kom ett tiotal klagomål in. Toaletten i Hälleviksstrand har tidigare varit öppen även för besökare vid badplatsen. Att den numer är stängd har fått besökare att reagera. Risken finns att toanödiga istället använder träd och buskar, framhålls det i en skrivelse till kommunen.

ANNONS

Liknande scenario har anmälts från Gullholmen. Kodlåsen på toalettdörrarna ifrågasätts, och det önskas en dörr med möjlighet att betala toabesöket med mynt eller SMS.

Att alla toaletter vid kommunens gästhamnar är låsta är felaktigt, enligt Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet med ansvar även för parkeringar och hamnar.

Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet.
Andreas Sjögren, tf chef affärsdrivande verksamhet. Bild: Erika Olofsson

– Det finns ett kommunfullmäktigebeslut att det ska finnas offentliga toaletter öppna i kommunens alla samhällen. Så är det, vi har öppnat upp flera toaletter som tidigare hölls stängda. Vissa hålls öppet året om, andra hålls öppet från tidig vår till sen höst. Vi har inte stängt några toaletter men satt kodlås på de toaletter som tillhör gästhamnarnas besökare.

Under sommarveckorna är trycket mycket hårt på toaletterna i Mollösund, Hälleviksstrand, Gullholmen och Käringön. Toaletterna i Hälleviksstrand är till för gästhamnen men nyttjas till största del av badgäster som inte betalar någon hamnavgift.

– Det är hamnen som får stå för kostnaden som kommer då vi måste städa och hålla serviceområdet i ordning. Kostnaderna blir oproportionellt höga jämfört med intäkterna, för att hålla serviceanläggningen i ordning. Belastningen på toaletterna under sommartid är mycket hög, även om vi inte har full beläggning i gästhamnen.

Kodlås har installerats där gästhamnens besökare kan ta sig in för att duscha och gå på toaletten.

– Det finns en handikappanpassad toalett i Hälleviksstrand som alltid är öppen för allmänheten. Det samma gäller för Gullholmen, handikapptoaletten är och kommer att vara öppen för allmänheten även i fortsättningen så möjligheten för dagsbesökare och turister att gå på toaletten har inte försvunnit.

Det har under åren inte varit ovanligt att besökare nyttjat både toaletter och duschar i gästhamnarna. Det finns de personer som har satt i system att duscha kommunalt istället för hemma i den egna stugan.

–Det är inte helt ovanligt att de som hyr fritidshus under en vecka eller två åker till gästhamnarna för att duscha. Jag tycker inte att det är inte okej att de gör så. Den som vill ha tillgång till dusch kan köpa en dagsbiljett för 50 kronor och då få tillgång till kod så de kan både nyttja toaletten och duschutrymmen.

På Käringön som är den gästhamn i kommunen med flest antal besökaren båtar, finns däremot inget kodlås på toalettdörrarna.

ANNONS