Stopp för efterlängtad återvinningscentral i Tuvesvik

Det blev ett nej till den efterlängtade återvinningscentralen i Tuvesvik. Anledningen är att området gården planerats på är avsatt i detaljplanen för parkering.
– Vi kommer att diskutera detta vidare, säger Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet i Orust kommun.

ANNONS

Frågan om var Gullholmenbor och Käringöbor ska slänga till återvinningsbara avfall går vidare. Sedan årsskiftet finns inte alternativet att lämna plast, papper och metall i en säck vid fastigheten. Återvinningssäcken, en tjänst som Fraktkedjan AB erbjudit upphörde den 31 januari i år. Nuvarande entreprenör ser därmed inte en möjlighet att fortsätta med tjänsten då det krävs större investeringar för att driva insamlingen på ett arbetsmiljömässigt bra sätt.

Numer hämtar Remondis och extratjänsten som Orustborna fått betala för, finns inte längre som valbart alternativ.

Producenternas ansvar att samla in

Det är ett producentansvar att samla in förpackningsmaterial, vilket innebär papp-, plast, metall- och glasförpackningar samt tidningar, det är inget kommunalt ansvar. I dag hänvisas Orustborna till återvinningscentralerna som sköts och drivs av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, eller att boka gratis hämtning via företaget TMR, som hämtar återvinningsbart material för de fastighetsägare som tecknat avtal med dem.

ANNONS

LÄS MER:Gratis att få återvinningen hämtad vid dörren

För de boende på Gullholmen och Käringön är varken FTI eller TMR något alternativ. TMR hämtar inte på öar där det inte finns fast förbindelse och någon återvinningsgård finns inte.

Andreas Sjögren Orust kommun
Andreas Sjögren Orust kommun Bild: Erika Olofsson

– Tanken var att sätta upp en återvinningsgård i Tuvesvik på Lavön, där parkeringen för bussar finns i dag. Då kunde besökare och boende på öarna lämna sitt material där i stället för att behöva köra det till Stocken eller Ellös, säger Andreas Sjögren, chef för affärsdrivande verksamhet.

Planen var fem containrar

FTI sökte bygglov på markområdet och ville där ha fem containrar för återvinning av kartong, plast, metall samt för tidningar och fyra behållare för glas. Planen var att bygga ett plank runt om. Nu blir det ingen återvinningsstation i Tuvesvik. Miljö och byggnadsnämnden sa vid sitt senaste möte nej till bygglovsansökan.

– Det föll på att det i detaljplanen är utsatt som parkering.

LÄS MER:Återvinningsgård i Tuvesvik dröjer – bygglov saknas

Det har även funnits en oro från sakägare på Lavön att det ska bli nedskräpning i närheten av återvinningsgården. Risk för olovlig dumpning av material har framförts, även oro kring att plast och annat material som lämnas utanför behållarna blåser runt i naturen och ut i havet.

Nu är det oklart om det blir någon station i Tuvesvik.

– Renhållningen menar att det är oklart om stationen kommer att bli av. Vi håller på att försöka få till stationer ute på öarna i samarbete med TMR och då skulle denna station bli meningslös. Samtidigt vet vi inte när regeringens beslut om ett nationellt system för fastighetsnära insamling träder i kraft. Det skulle vara i år, men är framskjutet minst två år.

Diskuterar vidare

Sista ordet är inte sagt i fråga menar Andreas Sjögren. Han kommer diskutera vidare med byggnadskontoret och även med miljökontoret i kommunen.

–Det är FTI som sökt bygglov, kommunen upplåter endast platsen. Samtidigt är det en fråga som berör många. Vi kommer diskutera detta vidare.

Magnus Örnborg, regionchef Halland FTI
Magnus Örnborg, regionchef Halland FTI

Magnus Örnborg som är regionchef för FTI, som sökt bygglov för återvinningsgården, har fört ingående diskussioner med Orust kommun kring möjligheter att lösa återvinningsfrågan för öborna.

–Jag ska ta en dialog med kommunen om stationens lämplighet på platsen och överväga om vi skall överklaga eller söka ny plats.

LÄS MER:Käringöförening har hittat en lösning för åv-säcken

LÄS MER:Sommarens färjeturer drabbar Gullholmen och Käringön hårt

ANNONS