Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gabriel Andersson
Bild: Gabriel Andersson

Stoppades bakom ratten – 17 gånger på fyra år

Under en tidsperiod om knappt fyra år stoppades mannen, skriven på Orust, för olovlig körning sjutton gånger. Flera gånger av dessa även påverkad. Det innebär att han gjort sig skyldig till trafikbrott i snitt var tredje månad. Nu har mannen i 35-årsåldern dömts av Uddevalla tingsrätt – och då även för en rad andra brott, som olaga hot, skadegörelse och medhjälp till häleriförseelse.

Utöver dessa brott har mannen enligt tingsrättens domslut även gjort sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Detta genom att utan tillstånd hanterat och förvarat 47 dynamitstavar till en sammanlagd sprängmedelvikt om cirka 4,7 kilo i en ladugårdsbyggnad som enligt tingsrätten ”inte varit inrättad på ett betryggande sätt med hänsyn till brand- och explosionsrisken”.

Händelsen inträffade i mars 2019 på en adress på Orust.

Bytte dynamiten mot en dator

Mannen har i förhör själv uppgett att han i början av 2019 bytte till sig dynamitstavarna mot en dator. Tanken var att använda dem som en handelsvara gentemot vänner som arbetade med dynamit, men han fick senare veta att stavarna inte hade något större ekonomiskt värde.

Att han haft för avsikt att överlåta dynamitstavarna har dock ökat risken för att de skulle kunna komma att användas i brottslig verksamhet, menar tingsrätten som också påpekar risken för att någon utomstående skulle kunnat komma över dynamiten vid exempelvis ett inbrott.

”Det måste dock fortfarande beaktas att det inte rörde sig om kompletta spränganordningar. Med hänsyn till ovanstående framstår den mest beaktansvärda risken ha bestått i att någon utomstående skulle ha skadats vid en initiering av våda, exempelvis då brandmän eller andra försökt släcka en brand i utrymmet”, skriver tingsrätten i sitt domslut där mannen i 35-årsåldern nu döms till skyddstillsyn för detta brott, samt raden av trafikbrott han gjort sig skyldig till under åren 2017-2021.

Hotade begrava kvinna

Utöver dessa brott döms Orustbon även för olaga hot och ringa skadegörelse. Detta efter att i november 2017 hotat en kvinna, samt gjort sönder hennes brevinkast vid bostaden i Henån.

I sms till kvinnan har mannen bland annat skrivit att han ”kommer gå hela vägen oavsett vad” och ”slå in hennes dörr och elda upp hennes bil”. Över telefon har han vidare uttalat hot om att gräva en grav och begrava henne.

Mannen har i förhör uppgett att han varken kan erkänna eller förneka hoten eftersom han inte minns händelsen. Han har dock erkänt ringa skadegörelse.

Döms till skyddstillsyn

Mannen bedöms av tingsrätten vidare skyldig till att någon gång mellan februari och mars 2019 lagt ut en stulen magnetborrmaskin för försäljning på en köp- och säljsida på Facebook.

”Återfallen i brott och framför allt de många olovliga körningarna, grova brott, talar med styrka för att påföljden ska bestämmas till ett fängelsestraff”, skriver nu tingsrätten i sitt domslut.

Men då mannen själv angett att han brutit med sitt narkotikamissbruk och sitt brottsliga förflutna och det heller inte finns något som tyder på att han faktiskt skulle ha brukat narkotika eller begått brott efter augusti 2021 anser tingsrätten att det verkar ha skett en så pass påtaglig förbättring i hans personliga och sociala situation att påföljden ska bestämmas till skyddstillsyn.

Utöver skyddstillsyn döms Orustbon även att betala 5 000 kronor till den kvinna han 2017 hotat via sms och telefon.

LÄS OCKSÅ: Åtalad A-traktorförare skyller på trasig hastighetsmätare

LÄS OCKSÅ: Icahandlaren och chefen om stölderna: ”Man känner sig helt maktlös”

LÄS OCKSÅ: Tullen bytte ut knark mot mjöl – följde sedan leveransen


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.