Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Storkör på Orust laddar för konsert med Sonja Aldén

Tillsammans med sångerskan Sonja Aldén laddar runt 120 körsångare från bland annat Orust, Jörlanda och Uddevalla just nu för en stor välgörenhetskonsert i Tegneby kyrka.
– Det blir stort, men förstås också lite pirrigt, säger Varekilsbon och körsångaren Kenth Tolwers.

Körkonserten i Tegneby är den första i raden på en Sverigeomfattande turné som sångerskan Sonja Aldén nu ger sig ut på. Detta i samarbete med Läkarmissionen som står bakom projektet med titeln ”Sånger för livet”.

– Det är med stor glädje och tacksamhet som jag åter får förtroendet att medverka på turnén. Det händer något speciellt när många människor samlas och sjunger tillsammans, och att dessutom, genom insamlingen till Läkarmissionens viktiga arbete, kunna få bidra till en bättre värld för människor världen över, det känns både meningsfullt och ovärderligt”, säger Sonja Aldén själv om sin medverkan i ett pressmeddelande.

Förväntansfulla och otåliga

Det är också med stor glädje kantorn Maria Henriksson i Orust pastorat välkomnar sångerskan att sjunga tillsammans med de dryga hundratalet körsångarna från Orust, Jörlanda, Angered, Brålanda, Trollhättan och Uddevalla till Tegneby kyrka söndagen den 18 september.

– Jag ser jättemycket fram emot att välkomna alla till den här musikstunden som jag hoppas ska bli både fin, men som också betyder så mycket för att hjälpa Läkarmissionen i deras viktiga arbete för att hjälpa bättre behövande, säger Maria Henriksson.

– Jag tror också jag med säkerhet kan skriva under på att alla medverkande nu också är både förväntansfulla och otåliga att detta äntligen blir av, eftersom konserten ju egentligen var planerad att genomföras redan för två år sedan. Men sedan så kom ju som bekant en pandemi i vägen som satte stopp för dessa planer.

Tredje gången gillt

För Maria Henrikssons del blir det samtidigt tredje gången hon medverkar i det årligen återkommande körprojektet som nu anordnas för 22:a året i rad.

– Jag har tidigare medverkat i Sånger för livet då jag arbetade som kantor på annan ort i landet, första gången i Frändefors och sedan i Västra Frölunda. För mig var det därför självklart att nu även anmäla intresse från oss i Orust pastorat när jag började jobba här för några år sedan, berättar hon.

Överskottet av intäkterna från evenemanget kommer oavkortat skänkas till Läkarmissionens arbete att stötta arbetet vid Panzisjukhuset i Kongo, som drivs av doktor Denis Mukwege och som tilldelades Nobels fredspris 2018.

– På sjukhuset hjälper man psykiskt och fysiskt krigstraumatiserade kvinnor och barn att skapa en ny framtid, så det är verkligen ett behjärtansvärt arbete som vi hoppas att många nu tillsammans med oss vill vara med att stötta genom att komma hit, säger Maria Henriksson.

Läkarmissionen på plats

– Representanter från Läkarmissionen kommer också att finnas på plats under konsertdagen för att berätta mer om sitt arbete, upplägg och hur man gör om man själv skulle vilja skänka en större engångssumma eller bli månadsgivare för projektet.

Förutom Sonja Aldén medverkar även sångerskan Gladys del Pilar på turnén senare i höst då man fortsätter resan till olika orter i Sverige. Men i Tegneby är det nu Sonja Aldén som står i fokus på scen tillsammans med de lokala körsångarna under ledning av dirigenten Lars ”Lisa” Andersson, detta med start klockan 16 på söndagseftermiddagen.

”Stort, men också pirrigt”

Varekilsbon Kenth Tolwers i Stalakören är en av alla körmedlemmar som kommer att medverka under konserten där allt från filmmusik, popklassiker och musikal till psalmer, visor och gospel utlovas. Men också välkända melodier av gästartisten på scenen.

– Det känns stort, absolut. Speciellt som Sonja Aldén faktiskt också är en av mina absoluta favoritsångerskor, säger han.

– Men det känns samtidigt lite pirrigt, för det är mycket att repa in.

Vilken låt ser du själv mest fram emot att få sjunga av eller tillsammans med Sonja?

– Det finns flera, men den som ligger mig varmast om hjärtat är nog ”För kärlekens skull”. Jag tror också att jag kan lova en fantastisk konsert, jag är själv väldigt taggad!

LÄS OCKSÅ: Lokal musikafton gav 17 000 till Ukrainas folk

LÄS OCKSÅ: Ellen startar poppig barnkör i Ucklum


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.