Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Tobias Kjellberg

Störningar i hemtjänstens larm

Det var inte möjligt för hemtjänstens brukare att larma under delar av torsdagen. Detta på grund av störningar i systemet.

ANNONS

Detta gällde brukare inom hemtjänsten i Stenungsunds kommun, något som kommunen skrev om på sin hemsida under torsdagsmorgonen.

”Leverantören har hittat felet och håller på att starta om systemet men det kommer att dröja innan larmen fungerar som de ska”, skriver kommunen.

Enligt kommunen skulle hemtjänsten kontakta de brukare som har larm och se till så att personerna mår bra och lämna ut ett tillfälligt nummer som kan användas vid behov.

– Vi har skickat ut 350 sms till berörda. Vi ringer också telefonsamtal för att försöka nå ut med informationen, sade Jennie Campagiorni, enhetschef för larmenheten i Stenungsund strax innan klockan 11.

Orust också drabbat

Även Orust kommun drabbades av driftstörningen.

– Det ligger fortfarande nere. Vi får regelbundet uppdateringar från företaget, sade Marina Hasselgren, verksamhetschef på äldreomsorgen i Orust kommun vid 09.40-tiden.

Orust kommun sökte kontakt med de personer som har trygghetslarm.

– Antingen genom besök eller via telefon, sade Marina Hasselgren.

Felet lokaliserades

Enligt Sveriges Radio låg trygghetslarmen nere i 150 kommuner.

Strax innan klockan 16 meddelade underleverantören att de hade hittat vad som var fel.

– Vi har lokaliserat problemet och vet hur vi ska lösa det men vi kan inte ge en prognos för när det kommer att vara klart just nu, sade Martin Puumalainen, Sverigechef vid företaget Carieum.

Vid klockan 20 skrev Stenungsunds kommun på sin hemsida att problemet hade åtgärdats, men lade samtidigt till en brasklapp.

”Larmsystemet är nu igång och vi hanterar åter hela larmkedjan. Ni kan däremot uppleva längre svarstider och utringningstid under någon timme framåt. Vi ber er vänligen att inte provlarma för att undvika ökad belastning.”

LÄS MER:Blekets kyrka slutar användas och ska säljas

LÄS MER:Rykande askhink gav pådrag vid Stenungsbaden

LÄS MER:Därför luktar det vid industrierna

ANNONS