Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Susanne Kvists konst berör livets skörhet

Livets skörhet, det är temat för konstnären Susanne Kvist. Under sista helgen i augusti var hon en av de konstnärer som medverkade under den första höstkonstvandringen.

Påskhelgen är för den konstintresserade lika med konstvandring. Förra årets konstvandring blev inget av på grund av pandemin. I år var det ett gäng konstnärer som vågade sig på att visa upp sin konst, men under vissa begränsningar. För Susanne Kvist som flyttade till Stillingsön innan pandemin, skulle påskens konstvandring blivit det första mötet med konstintresserade på Orust.

– Men jag valde att inte öppna upp på grund av smittorisken.

Premiär blev det istället för henne under sista helgen i augusti då konstvandringen Södra Bohuslän för första gången provade på en vandring under sensommaren.

Premiär på Orust, men Susanne Kvist har en mångårig bakgrund som konstnär. Hon arbetar mest med målningar i olja och akryl på duk. ”Livets skörhet” är det grundtema som hon valt att utgå från i sina konstnärliga projekt.

– Begreppet är befriande och mångskiftande - allvarligt, lekfullt, vackert.

I Susannes vackra utställningslokal, societetshuset i den gamla delen av Stillingsön, fanns även en rad skulpturer. Stilrent och vackert stod en rad huvuden skulpterade i stengods i det gamla huset. Huset som ligger direkt granne med vattnet, har genomgått en varsam renovering, något Susanne och hennes man valt att göra.

– Här var mörkt och murrigt innan, men vi har valt att behålla så mycket av den gamla charmen som vi kunnat.

Under helgens konstvandring fanns det två konstnärer att besöka i Stillingsön, nästan granne med varandra. Till skillnad från Susanne Kvist som gjorde premiär i sammanhanget, är Anders Hultman erfaren i vandringssammanhang. Han öppnade upp sin ateljé i huset för sjätte året i följd, där de färgglada tavlorna hängde på rad.

– Nio av tio påstår att dom blir glada av det jag målar, säger Anders Hultman.

Det är inte svårt att förstå. Hans tavlor fullkomligt exploderar av färg. Här finns natur, gator, strandmotiv men kanske framförallt hus.

– Jag har alltid varit fascinerad av små städer, gamla städer med fina träkåkar som till exempel Eksjö och Nora. Mina föräldrar växte upp i Uddevalla och då var Uddevalla full med träbebyggelse och kullerstensgator, hästdroskor och på vintern slädar.

Anders funderade som liten på vad som fanns bakom husens fasader och som vuxen blev han inspirerad av Göteborgskoloristerna som Ragnar Sandberg och Inge Schiöler.

– Jag ser mina tavlor som konfektbitar på väggen. Det är så jäkla kul att måla och det är givetvis roligt om någon vill köpa mina tavlor men jag hade målat även om ingen ville köpa något av mig.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.