Svanesundsbo fick sms om pengahjälp från sin påstådda dotter

En anmälan om försök till bedrägeri inkom under måndagsmorgonen till polis. Det handlar om en äldre Svanesundsbo som under lördagen ska ha fått ett sms som såg att komma från dennes dotter, med uppmaningen att överföra pengar.

ANNONS
|

Totalt handlar det om cirka 3 000 euro som den som skickat sms:et önskat få överfört till sitt konto.

– Sms:et, som ska ha varit utformat så att det såg ut att det kom från målsägarens dotter, ska ha skickats vid 23.30-tiden på lördagskvällen. Men i det här fallet gjordes ingen transaktion, utan Svanesundsbon, som är en äldre person över 70 år, valde under måndagsmorgonen i stället att göra en polisanmälan, berättar Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Han vill nu uppmana även andra till att vara på sin vakt om de skulle få ett liknande sms. Detta sedan polisen i region Väst samtidigt gått ut med en varning om en ny form av sms-bedrägerier som nu cirkulerar och ser ut att komma från barn som vädjar om pengahjälp.

ANNONS

Bedrägerierna består i att personer får sms som ser ut att komma från ett ”barn”, som vill att föräldern lägger in deras nya eller tillfälliga mobilnummer i sin mobil. Svarar man på sms:et kommer sedan snabbt en önskan om att få hjälp att betala en räkning.

Ett 40-tal sådana ärenden har sedan början av september inkommit till polisen i region Väst som också befarar att det finns ett mörkertal, då ärendena som inkommit ligger under olika brottskoder.

Herman Egelström varnar nu därför också för att överföra pengar innan man ringt sitt barn för att se att det verkligen är detta som skickat förfrågan.

LÄS MER:Kvinna i Ucklum larmade om försök till bedrägeri

LÄS MER:Lurades att föra över 200 000 kronor via Swish

ANNONS