Svenska kyrkan på Orust varnar för ”falska fakturor” om gravtvätt

Ett erbjudande om gravstenstvätt som kan uppfattas som en faktura har skickats ut till gravrättsinnehavare. Nu varnar Svenska kyrkan på Orust för utskicket som kommer från ett kritiserat företag.

ANNONS

Det är företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB som har skickat ut brevet som nått gravrättsinnehavare i flera församlingar runtom i Göteborgs stift, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

Tidigare i veckan gick Svenska kyrkan på Orust ut med en varning på sin Facebooksida: ”Det cirkulerar falska fakturor till våra gravrättsinnehavare. Vi på kyrkogårdsförvaltningen Orust pastorat har inte skickat ut dessa. Så var uppmärksam”, skriver de i ett inlägg.

Ett 20-tal personer har hört av sig till kyrkogårdsförvaltningen på Orust och ytterligare ungefär lika många har kontaktat vaktmästare och församlingsråd om utskicket, enligt Melinda Skimmerhav, kyrkogårdschef på Orust.

– Vi vill upplysa våra gravrättsinnehavare om att fakturorna inte kommer från oss, så att de inte betalar onödiga avgifter och omkostnader, säger hon.

Kyrkogårdschefen kritiserar brevet: ”Opassande”

Hittills i år har Konsumentverket tagit emot 81 anmälningar mot företaget.

ST-tidningen har tagit del av ett av breven som skickats ut. Där erbjuds gravstenstvätt för 990 kronor. Längst ned i brevet finns en inbetalningsavi. ”Detta erbjudande skickas till dig som vill att vi tar hand om graven. Om betalning inte sker så upphör erbjudandet. Påminnelse och inkassokrav kommer inte skickas ut”, står det i brevet.

– Jag tycker det är väldigt opassande och påflugen marknadsföring, säger kyrkogårdschefen Melinda Skimmerhav.

Har ni lämnat ut några personuppgifter till företaget om gravrättsinnehavare?

– Det har vi så klart inte gjort. Vi måste hålla oss till det som gäller enligt GDPR, säger Melinda Skimmerhav.

Göteborgs stift skriver på sin hemsida att andra aktörer än begravningsverksamheten får erbjuda gravrättsinnehavare gravskötsel eller stentvätt mot betalning, och att uppgifter om avlidna och deras anhöriga kan hämtas ur olika offentliga register.

ST-tidningen har sökt Gravskötsel & omvårdnad i Sverige för en kommentar.

LÄS MER:Upprörda församlingsbor manifesterade för avsatt präst

LÄS MER:Oenighet bland ledamöter i kyrkorådet – trots det avslutas tjänsten

LÄS MER:Efter prästbråket: Egil Midtbö får lämna sin tjänst

LÄS MER:Egil Midtbö: ”Jag har aldrig försökt orsaka bråk”

ANNONS