Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jacob Humlén
Bild: Jacob Humlén

Tappade bil på väg till skroten – orsakade trafikolycka i mörkret

På väg till skroten tappade mannen bilen han bristfälligt spänt fast på flaket. Detta orsakade en trafikolycka, när en annan bilist inte lyckades väja för fordonet som plötsligt stod mitt framför henne på vägbanan i mörkret.
Nu döms mannen för vållande till kroppsskada, sedan kvinnan i nästan två års tid tvingats gå i rehabilitering efter olyckan.

Det var i november 2017 händelsen utspelade sig vid Tegneby på Orust.

Den nu 30-årige mannen – som först fyra år senare döms – har i förhör berättat att han var på väg till skroten med bilen han backat upp på flaket och sedan spänt fast utifrån den kunskap han hade. Han tror sig själv minnas att han spände fast bilen med två spännband i framhjulen.

Det var mörkt när han lastade bilen och han var medveten om att vägen han skulle köra på var smal och slingrig. Men han trodde ändå att han spänt fast bilen tillräckligt för att klara färden.

Så visade sig dock inte vara fallet och efter att tappat bilen lyckades inte den mötande bilisten väja, utan brakade rakt in i nedsläckta fordonet som stod i mörkret på vägbanan mitt framför henne.

Fick uppsöka sjukhus

Kvinnan fördes efter olyckan med ambulans till sjukhus med nacksmärtor och tvingades sedan gå i rehabilitering i nästan två års tid tills smärtorna i nacke och huvud avklingat.

Nu döms mannen för vållande till kroppsskada efter att ha orsakat olyckan genom att inte förankra fordonet på ett trafiksäkert sätt.

Mannen har i förhör själv vidgått händelseförloppet, men nekat till att varit oaktsam.

Döms till dagsböter

Räddningspersonal på plats har dock i sin tur vittnat om de fått instruera mannen när han åter skulle surra fast bilen för fortsatt färd mot skroten, då det enligt dem märktes att han inte visste riktigt hur han skulle göra.

Uddevalla tingsrätt gör därför bedömningen att mannen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att försöka sig om att bilen var tillräckligt förankrad och att han därigenom varit oaktsam. Straffet som utdömts har bestämts till 30 dagsböter à 340 kronor, totalt 10 200 kronor.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.