Tre år efter stora branden – nu byggs det nytt på Ravinvägen

För tre år sedan brann en lägenhetslänga på Ravinvägen i Ellös. Nu ska lägenheterna på nytt byggas upp. De fyra lägenheterna som blev förstörda ersätts med åtta nya.
– Det känns mycket bra att vi äntligen kommer att kunna erbjuda lägenheter i Ellös igen, säger Ingemar Talje (M), ordförande i Stiftelsen Orustbostäder.

ANNONS

På påskafton 2018 totalförstördes ett av de tre lägenhetshusen på Ravinvägen i Ellös i en stor brand. Alla hyresgäster klarade sig utan skador, men av huset fanns det endast förkolnade rester kvar. Samtliga drabbade hyresgäster fick nya boenden inom kort. Stiftelsen Orustbostäder, som äger lägenheterna på Ravinvägen, önskade att ersätta det nedbrunna huset omgående, men stötte på patrull.

Gammal plan stoppade

– Detaljplanen för området var sedan 1970-talet, så det visade sig inte vara så enkelt att bara bygga upp ett nytt hus. Det slutade med att detaljplanen fick göras om, därför har det tagit lite extra tid innan vi har kunnat sätta i gång med bygget, säger Martin Hellgren, vd vid Stiftelsen Orustbostäder.

ANNONS

Nu är all formalia klar och det första spadtaget har kunnat tas. De fyra lägenheter som brann ned kommer att ersättas med ett hus med åtta lägenheter, från ett rum och kök till tre rum och kök. Huset byggs som ett loftgångshus i två våningar med sadeltak och komplementbyggnad för barnvagnar och rullstolar.

Boende med havsutsikt

– Det blir ett energismart hus som kommer förbruka ungefär hälften av energin i ett motsvarande hus. På taket kommer det finnas solceller och det blir även en bergvärmeanläggning.

Första spadtaget är grävt, men det tar ett år att färdigställa huset. Inflyttning kommer att ske kring årsskiftet 2022/2023.

– De här åtta lägenheterna blir till nyuthyrning, alla gamla hyresgäster har redan annat boende. Efterfrågan är stor på hyreslägenheter, så jag tror inte det blir några problem att hyra ut dem. Vissa av de nya lägenheterna kommer få havsutsikt, det är ju en bonus.

Fler byggen på gång

Ingemar Talje (M) är nyvald ordförande i Stiftelsen Orustbostäder. Han påpekar att Orustbostäder har en rad spännande projekt på gång.

– Kaprifolvägen, som brann för ett tag sedan, kommer att ha nya lägenheter med inflyttning i april 2023, sedan har vi kommande projekt som Triangeln i Svanesund och fler lägenheter planeras även på Åsavägen i Henån. Det byggs mer inom stiftelsen nu än det gjort på länge, det är mycket roligt.

ANNONS