680 kilo insamlat skräp i blåa säckar i väntan på att lastas för båttransport till Månsemyr.
680 kilo insamlat skräp i blåa säckar i väntan på att lastas för båttransport till Månsemyr. Bild: Mattias Sannerholm

Tusende säcken fylld med marint strandskräp

Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuskusten är extra utsatt och på Orust fylldes i förra veckan årets tusende säck med insamlat skräp för vidare transport till Månsemyr.

ANNONS
|

Det är kommunens arbetsmarknadsenhet som i samarbete med Västkuststiftelsen oförtrutet fortsätter kampen mot de stora mängder skräp som varje år flyter i land längs Bohuskusten.

Städningen, som genomförts sedan mitten av 90-talet, pågår normalt sett från maj till oktober, men har i år utökats för att även genomföras under hela den kommande vintern.

Den 10 november fyllde strandstädarlaget årets tusende säck.

LÄS MER:Strandstädningen byggs ut: ”En rejäl förbättring”

1 047 säckar skräp

Vid en sammanställning av året strandstädning några dagar senare i förra veckan var ytterligare 30 säckar fyllda i väntan på att med båt transporteras vidare till återvinningscentralen i Månsemyr.

– Men nu har vi faktiskt ökat på ytterligare och är i detta nu just i färd med att fylla den ettusenfyrtiosjunde säcken, berättar Mattias Sannerholm, strandstädarnas arbetsledare, över telefon från Sälsön i havsbandet utanför Orust.

ANNONS

Totalt har strandstädarna under året varit ute och städat längs kusten och öarna utanför Orust vid ett hundratal tillfällen. Totalt har nu alltså 1 047 säckar fyllts med ihopsamlat skräp till en totalvolym av dryga 17 ton.

Uppgrävt skräp ur marken

Bara under en dag fyllde Mattias Sannerholm och hans kollegor blåa säckar med 680 kilo skräp när de nyligen städade stränderna i närheten av Stockens camping.

LÄS MER:Nytt gäng ger sig ut för att städa stränderna från skräp

– Av det ihopsamlade skräpet var då en stor del sådant vi grävde upp med spadar från olika nivåer i marken där det ansamlats sedan säkert många år tillbaka, berättar Mattias Sannerholm.

Han och hans kolleger kommer nu att fortsätta städkampen mot skräpet.

– För det är ju tyvärr inget övergående problem, utan ett ständigt återkommande dilemma som vi själva inte kan lösa, mer än att försöka bota symptomen av.

ANNONS