Orust kommun fyller 50 år och detta firas med en tillbakablick på åren som gått. Kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) var den som initierade firandet.
Orust kommun fyller 50 år och detta firas med en tillbakablick på åren som gått. Kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) var den som initierade firandet. Bild: Erika Olofsson

Ung kommun blickar tillbaka på ett halvt sekel

En pigg 50-åring, det är Orust kommun. 1971 bildades kommunen och detta firas nu med en tillbakablick på åren som gått, i form av en julkalender.
– Det är inte lätt att arrangera firande i pandemitider, så det blev ett digitalt firande, säger kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Den första januari 1971 bildades Orust kommun. Fram till kommunreformen 1952 bestod Orust av 10 småkommuner, men med nya lagar inom socialvård och skola krävdes större lokala enheter. Storkommunerna Morlanda, Tegneby och Myckleby bildades. 1962 gick Tegneby och Myckleby samman och bildade Östra Orusts kommun. Östra Orust och Morlanda upphörde som kommuner den sista december 1970.

Stavas utan s på slutet

Det är med andra ord 50 år sedan Orust kommun bildades, en kommun utan ett s på slutet vilket många andra kommuner har, till exempel Tjörns kommun.

– Det var Kammarkollegiet som gav kommunen namnet utan s när kommunen bildades 1971. Det finns fler kommuner till exempel Falu kommun och Kalmar kommun som inte har s på slutet, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S).

ANNONS

Det var hon som initierade firandet av kommunens halva sekel, men hur firandet skulle läggas upp var länge oklart.

– Det är inte lätt att arrangera firande i pandemitider, så det blev ett digitalt firande. På så sätt når vi dessutom fler kommuninvånare än om vi hade bjudit in till tårtkalas eller något annat fysiskt firande.

Med start 1 december blir det ett långt firande, under 24 dagar, fram till jul. Varje dag presenteras något som kan kopplas till det halva sekel kommunen funnits i.

– Det blir några historiska tillbakablickar. Tanken är att det ska bli en bra mix av Orusts historia, gammalt och nytt ska blandas på ett trevligt sätt.

Vad som presenteras under de 24 luckorna är ännu hemligt, så som det ska vara när det handlar om en julkalender. Lucköppningen ska förbli spännande fram tills det är dags.

Intressant och läsvärt

– Det kan komma att handla om skolans utveckling i kommunen och vägen till de fyra kommunala skolor vi har i dag, det kan komma något om befolkningsutvecklingen och kanske även om större händelser som berört många Orustbor direkt eller indirekt. Det ska vara intressant och läsvärt det som presenteras i kalendern.

Julkalendern presenterar Orust kommun på sin hemsida och även via sociala medier som Facebook.

– Det går även att prenumerera på kommunens nyhetsbrev och på så sätt även få kalendern till sin mail varje dag.

ANNONS