Ungdomarna önskar en plats där de inte stör med sina A-traktorer

”Ge oss en plats att hänga på, där vi inte stör med hög musik”. Det är en av de kommentarer som kom in då Stenungsunds, Tjörns och Orust kommuner bad ungdomar svara på en enkät.
– Flera lämnade önskemålet om en plats att vara på. Där de inte stör andra, säger Anna Sandberg, folkhälsostrateg i Orust kommun.

ANNONS
|

Under vintern har enkäten gått ut till ungdomar i STO-regionen, bland annat via fritidsgårdarna. Gensvaret var stort. 236 svar kom in, jämnt fördelade från de tre kommunerna.

– Vi är väldigt tacksamma för de svar vi fått in. Vi tre kommuner samarbetar med polisen i trygghets- och trafikfrågor och tanken med enkäten var att få en input i vårt arbete. Vi har fått in närmare 80 svar per kommun, det är vi mycket glada för och det hjälper oss i vårt framtida arbete, säger Anna Sandberg, folkhälsostrateg i Orust kommun.

A-traktor mycket populärt

Att köra A-traktor, eller epa som det kallas bland ungdomarna, är mycket populärt i STO-regionen. Sedan 2018 har antalet A-traktorer fördubblats i området. Förra året förenklades de tekniska kraven vid ombyggnad av bil till A-traktor och det gjorde att antalet fordon steg kraftigt. Enligt vägtrafikregistret finns det i dag mer än 36 000 A-traktorer registrerade i landet.

ANNONS

– I vår region är det Orust som har flest A-traktorer enligt vägtrafikregistret. Det finns i dag 176 registrerade A-traktorer på Orust, 100 på Tjörn och 137 i Stenungsund, säger Anna Sandberg.

Det kan jämföras med 2009 då det fanns 39 A-traktorer på Orust och endast 25 på Tjörn. Då det gäller mopedbil är utvecklingen likvärdig. 79 mopedbilar finns i dag i Stenungsund medan det endast finns 48 på Orust och 55 på Tjörn.

Enkäten som Anna Sandberg sammanställt visar att många ungdomar har tillgång till egen A-traktor eller mopedbil. Närmare 80 procent av de som svarat har eget fordon, men många väljer att åka med kompisar. Det är fler killar än tjejer som svarat på enkäten och svaren har i första hand kommit in från ungdomar mellan 15 och 18 år.

För hög musik

– Vi har 413 registrerade A-traktorer i våra tre kommuner, att då få in 236 svar tycker jag ger en bra bild på hur ungdomarna ser på situationen och få ta del av deras åsikter. Det är värdefullt.

Mer än hälften av de som svarat på enkäten tycker att stämningen vid olika träffar är god. De är dock ärliga nog att erkänna att de, eller kompisar, ibland bryter mot trafikregler som att köra för fort, spela för hög musik eller skräpa ner.

– Det är flera som önskat papperskorgar och askfat, någon har svarat att de brukar ha med en sopsäck att slänga skräpet i, men det är inte hållbart i längden. Ungdomarna önskar fler platser att kunna parkera på för att umgås och de vill även se fler fickor längs med vägarna som de kan svänga av på för att släppa fram trafiken.

Svaren från enkäten kommer kommunerna att arbeta vidare med.

– Det är en fin input till vårt arbete som vi redan bedriver, vi kommer även ta med oss ungdomarnas svar till vår grupp Trygg på Orust och arbeta vidare med detta i vårt trygghetsarbete.

LÄS MER:Ungdomarna känner sig inte respekterade i trafiken: ”Bilister pekar finger åt oss”

LÄS MER:Kurragömmajakt på unga förare svårare än anat

LÄS MER:A-traktorförare vill höja hastighetsgränsen

Axplock från ungdomarnas enkätsvar:

”Jag tycker att epa/A-traktorer ska få köra i minst 45 för att underlätta för alla andra i trafiken lite mer, när mopedbil och allt annat får gå i 45, medan det som är säkrast av alla saker får köra långsammast. Om epa/a-traktorer får gå fortare tror jag att mindre folk skulle trimma dom”

”Polisen ska se till att uppmärksamma andra trafikanter att vi med mopedbil finns och att dom ska hålla avstånd och inte köra för nära och inte tuta och inte stressa och blinka med billjusen utan i stället hålla avstånd”

”En parkering eller plats där man kan sladda eller umgås och spela hög musik utan att någon stör sig, som en mötesplats för epor”

”Det är jättemånga som kör för fort men de kör lagligt på de stora vägarna, typ 160:an Jättemånga har ledljus och poppys i sina traktorer som de har tända typ hela tiden fast man inte får. Många skjutsar sina kompisar, det kan vara 3-4 passagerare i en traktor”

”Jag önskar att kommunen skulle kunna göra ett ställe där folk med epa kunde åka till på vintern och sommaren och sladda och sånt så slipper folk klaga eller störas. Om man kunde gjort en stor asfaltplan där man kunde köra och att folk slutar klaga på epor. De klagar när man kör lagligt och tutar på oss, men när vi kör olagligt är det också dåligt”

”Vara mer positiva och inte lika negativa över hastigheten. Just nu är det många farliga omkörningar av personbilar vilket kan leda till onödiga olyckor. Jag tycker därför man kan uppmärksamma hastigheten som något positivt i media eftersom A-traktorerna faktiskt sänker hastigheten på många vägar vilket leder till att olyckor sker mer sällan samt att man får en mer kontrollerad hastighet på vägarna”

”Vi har flera gånger blivit prejade eller inte insläppta på vägen. Speciellt vid Tjörnbron, sen har det hänt att folk har åkt efter mig för att skälla ut mig för att jag kör för sakta eller att jag inte lägger mig tillräckligt in till kanten. Känns som att vuxna tror att de får behandla oss hur dom vill bara för att vi är unga”

”Att alla bilar ska sluta blinka, tuta och ligga för nära, stressa och vara aggressiva, de sa håll avstånd och ha tålamod. De får vänta och ha mer förståelse och visa mer respekt, hänsyn. Speciellt alla lastbilar, så att det blir mer samarbete i trafiken så vi får en mer säkrare trafikmiljö”

”Fler fickor längs vägarna så vi kan släppa förbi förbannade bilförare”

”Många bilister kör ganska vårdslöst i närheten av oss. Kanske uppmärksamma att vi som kör ett långsamtgående fordon också har lika mycket rätt till väg som dom har, för det känns som att många inte har koll på det. De vill gärna att man ska väja och de gör väldigt farliga omkörningar för att de blir stressade”

”Hade varit bra om polisen kunde åka med några A-traktorer så de får se hur övriga trafikanter uppför sig mot långsamtgående fordon, för de bli irriterade för att de tycker att traktorerna är i vägen”

”Att vi fick köra lika fort som mopedbilar då vi har säkrare fordon”

”Billigare mat på donken, mer parkering på Bleketskolan och billigare bensin, eller bidrag till tank och styling”

ANNONS