Västerhavsveckan lockar grannar och turister till Måseskär

Som en del av Västerhavsveckan hålls på Måseskär guidade turer och utställningar om öns djur- och växtliv samt den gamla fyrens historia. Hit kommer besökare, planerat som oplanerat, för att lära sig mer om platsen.

ANNONS
|

Ornitologen Tomas Liebig möter upp gästerna som lägger an vid Måseskärs brygga för att guida dem uppför backen till öns mittpunkt, Heidenstamfyren. På vägen berättar han om platsens flora och fauna samt havet och de strömmar som möjliggör det rika djur- och växtliv som finns här.

– Mellan Måseskär och Väderöarna finns den största möjligheten att se späckhuggare. Just nu finns det en flock på sex individer som fortfarande simmar här, säger han och pekar väster ut över det öppna havet.

LÄS MER:Martin fångade späckhuggarna på film utanför Måseskär

LÄS MER:De följer späckhuggarfamiljens resa längs Bohuskusten

De är fem guider och entusiaster av ön som under Västerhavsveckan bor på Måseskär för att ta emot besökare och guida dem. Vissa besökare tar sig hit planerat med båttaxi medan andra av en slump lägger till vid ön och får ta del av evenemanget.

ANNONS

– Det var två turister från Slovenien som kom hit paddlandes med kajak för några dagar sen, berättar Marie Tisolius som tillsammans med Gunilla Örn är på plats för att berätta mer om öns fyr, som har stått på platsen sedan 1865.

Radarpar sedan 2015

De båda är från Svenska fyrsällskapet och har varit ett radarpar under Västerhavsveckan på Måseskär sedan 2015.

– Jag tänker fyr jämt, fortsätter Marie Tisolius och berättar att de två uppskattar att sitta på platsen, observera och lära sig nya saker om ön och Heidenstamfyren.

På ön bedrivs även infångning för ringmärkning och kartläggning av de sällsynta stormsvalorna. På plats finns Kåre Ström, ornitologi, som informerar gästerna om den fågel han ägnat, och fortfarande ägnar, så mycket tid åt.

– Det är spännande och utmanande med svåra fåglar. Den är elegant, hemlighetsfull och så finns det den här mytologin kring den, säger han som ett svar på varför det blev just stormsvalan som fångade hans intresse.

Otur eller vakande öga

Fåglarna dök ofta upp innan storm bakom sjömännens skepp, därav namnet. Mytologin kring dem kretsade kring huruvida de drog otur med sig eller vakade över de som arbetade till havs. I dag har Kåre Ström ringmärkt runt 100 av stormsvalorna i området kring Måseskär.

Det dyker titt som tätt upp nya gäng av besökare nere på bryggan och Tomas Liebig vandrar ner för att välkomna dem med sin guidning.

– Vi känner väl till Västerhavsveckan. Vi var här för två år sedan och ser fyren hemifrån oss, säger familjen Wimmerstedt och Hellin, några av öns nyanlända besökare, och pekar bort mot Orust kustband. De berättar att de tycker att det är synd att inte fyren är öppen för allmänheten i år.

Öborna gjorde motstånd

Heidenstamfyren var tidigare öppen för alla att besöka men sedan den togs över av Sjöfartsverket i januari har fyren varit stängd för allmänheten. Den drevs fram till 60-talet av fyrvaktare som bodde på ön med familjer och barn. När den blev elektrifierad och inte krävde personal gjorde öborna i närheten motstånd då de uppskattade att ”ha ett vakande öga”.

– Den är väldigt ursprunglig och fin, fyren. Jag hoppas de tar tillvara på den, säger fyrentusiasten och guiden Marie Tisolius.

Västerhavsveckan pågår till och med den 15 augusti och involverar olika platser och initiativ längs kusten, från Skåne upp till Strömstad, men även på Jylland i Danmark. Veckan har arrangerats sedan 2008 och har som syfte att uppmärksamma Västerhavet och de utmaningar det står inför.

ANNONS