Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vackra och välbevarade segelbåten Sjörået är en riktig pärla

Hon är vacker som en dag, Sjörået där hon ligger i hamnen i Henån. I perfekt skick, som ny, men med en 50-årings charm.

I 42 år har Torbjörn Andréasson, Henån, älskat och vårdat Sjörået. Hon är en mycket vacker båt som familjen Andréasson haft stor glädje av under alla år. Sjörået är K-märkt och byggdes en gång av Christoph Rassy, grundare till anrika båtvarvet Hallberg-Rassy.

– Rassy byggde skrovet vid sitt varv i Kungsviken men överbyggnaden och riggen är byggda av Kar-Gustav Larsson och Holger Johansson på Ringön, berättar Torbjörn.

Sjörået är välaktad. Det är svårt att se att hon lades i vattnet för 50 år sedan. Hon är en Knud H Reimers konstruktion av typen ”Stortumlare” ofta kallad Spissgatter. Sjörået är en segelbåt med en intressant väldokumenterad historia. Beställaren var den seglarintresserade Thorsten Söderhielm som beställde ritningen hos Reimers. Skrovet sjösattes 1965 och färdigställdes året därpå.

Ett enastående bygge

– Hon är byggd av det bästa av material. Det sparades inte på något. Det är ett enastående bygge, i mina ögon makalöst fint.

Sjörået har bara havt två ägare, både Torbjörn och den tidigare ägaren varit mycket noggranna både vad gäller underhåll och små förändringar. Segelbåten är fortfarande i lika gott skick som vid sjösättningen. Dessutom är båten i sina väsentliga delar fortfarande i originalutförande.

– Jag sköter allt själv, handslipning, vaxar och polerar. Mahognyn slipas två gånger varje år. Den glänser som cornflakes.

Sjörået är unik, det finns bara en i världen. Då hon byggdes var det ett imponerade bygge, hon var lite större, lite bredare och lite djupare än alla andra. Familjen har vårdat Sjörået men samtidigt haft stor glädje av henne. Varje år läggs Sjörået i vattnet, för att plockas upp i september. Minst 50 nätter per säsong är Torbjörn och hans fru ute med den vita skönheten.

Bästa segelbåt

Prisat för sin skönhet har Sjörået blivit ett antal gånger. Hon har fått pris som bästa segelbåt vid Träbåtsfestivalen men även vid en stor festival i Norge.

– De hade inte sett dess like. De valde att inrätta ett nytt pris till den bäst underhållna båten bara för att kunna ge Sjörået sin utmärkelse.

Vid helgens träbåtsfestival i Skärhamn kommer Sjörået att bli ett blickfång. Totalt kommer ett hundratal båtar att medverka vid festivalen.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.