Kustsamhället vid Hälleviksstrand bär på mycket historia. Martin Oscarsson har släkt långt tillbaka som har bott just här. Han har många fina barndomsminnen från bänken utanför det som i dag är en hamnkrog där fiskargubbarna kärleksfullt skojade och pratade med de förbipasserande barnen.
Vad betyder den här platsen för dig?
– Den betyder mycket. Jag är uppväxt här och mina släktingar kommer här ifrån. Det är exceptionellt vackert. Förr sas det att de vara väldigt rara här och barnkära. Det var så varmt och gemytligt. Jag kände i hjärtat att det här är en plats jag älskar.
Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?
– En av de viktigaste frågorna är vår kärnverksamhet. Vård, omsorg och skola. Vi har enorma problem med det här. Andra frågan är infrastruktur och den tredje det lokala företagandet. Företagandet är viktigt för Orusts fortlevnad.
”Allt bygger på budgeten”
Hur ska ni jobba med dessa frågorna?
– Budgeten är ett viktigt mål. Allt bygger på budgeten. Vi har inte officiellt gått ut med våran än men det jag kan avslöja är att vi väljer att inte sänka kommunalskatten. Vi kommer att satsa på löner till undersköterskor inom vård och omsorg. Att inte sänka skatten skulle göra att de kan få runt tusen kronor mer i plånboken varje månad.
När det kommer till skolfrågan vill Martin Oscarsson och Sverigedemokraterna Orust gärna se mindre elevgrupper. Här finns också ett fokus på att fånga upp de barn och unga som är på väg att hamna snett.
– I skolan vill vi ha mindre antal elever per skolklass. Vi vill ha lugn och ro för eleverna. Lågpresterande måste få tilldelat sig sin utbildning medan högpresterande också måste få prestera. Vi måste få till en trygghet och gemenskap i skolan. Det krävs ett samarbete mellan föräldrar, skola och socialtjänst. Varje barn som kommer på glid och som vi förlorar till exempelvis kriminalitet är en förlust för oss alla. Då har vi misslyckats med att fånga upp.
Bättre vägstandard och stöd till företagare
Martin Oscarsson berättar om hur man vill förbättra infrastrukturen. En av de vanligaste frågorna han stöter på är om kommunens vägstandard och cykelbanor. Han förklarar att den största majoriteten av vägarna ägs av trafikverket och att det på så sätt är svårt att få till en förändring. Han vill se om och hur det finns en möjlighet att få trafikverket att prioritera ön.
– När det kommer till företagandet ligger det i vår budget att vi vill ha en näringslivsutvecklare för att stötta och stödja nya företagare. Någon att ringa och få hjälp och information ifrån. Det är vi inte ensamma som parti att vilja.
Vad har ni gjort under mandatperioden som gått?
– Jag är extra nöjd med att vi tidigarelagt vattenledningar och planerat in byggnader. Vi har varit med och skapat en möjlighet för boende. Jag är glad att oppositionen kan samverka och att vi har kommit framåt.
Hur skiljer sig ditt parti från övriga på Orust?
– Ideologiskt skiljer vi oss. Men vi äger inte det på det sättet, det har mer med rikspolitik att göra. Vi kan både samarbeta och säga nej. Det är väl det att vi i SD inte låser fast oss vid en politik. Vi är pragmatiker. Märker vi att något är fel är vi inte sämre än att vi rättar oss. Vänsterpartiet kanske kommer med en utmärkt ide. Gagnar det Orust så har vi möjligheten att frångå vår politik.
Martin Oscarsson
Ålder: 55 år.
Bor: I hus i Svanvik i Varekil sedan 14 år. Flyttade till Orust i slutet av 80-talet.
Familj: Fru. Har tidigare haft mycket husdjur, både hundar och katter.
Yrke: ”Jag är egentligen yrkeschaufför och har kört mycket buss och långtradare. Sen är jag utbildad till sjöbefäl på Chalmers i Göteborg. Jag har jobbat mycket på sjön bland annat på färjan mellan Tuvesvik och Gullholmen. Jag är även undersköterska och har varit anställd inom äldreomsorgen och psykiatrin. Just nu jobbar jag bara med politiken.”
Intressen: ”Havet, båtar och fartyg. Jag tycker havet är så enormt vackert och innehåller så fina saker. Det är något speciellt med saltet i havet och den friska luften. Det gör mig väldigt ledsen att det är så nedskräpat och i dåligt skick.”
Största last: ”Min envetenhet. Det kan vara positivt men sätter man för hårda krav på sig själv så mår man inte bra.”
Började med politiken när och varför: ”2011 såg jag i tidningen att distriktet ville att man skulle engagera sig. 2012 bestämde jag mig. Jag klarade inte av att se vårt Sverige bli något jag inte kan acceptera. Jag såg att samhället var på väg utför och känner att det är en plikt att vara med och förändra.”
LÄS MER:Polisens larm: ”Vi har för mycket narkotika här”
LÄS MER:Orust kan få sänkt skatt åtta år i rad: ”Skapar en meningsfull sysselsättning”
LÄS MER:Skola och sjukvård läsarnas viktigaste valfrågor