Västtrafik får fem miljoner för ny satsning på pendling

Hur ska fler resenärer vilja kombinera cykel och kollektivtrafik för att ta sig till och från jobbet? Det ska Västtrafik ta reda på i ett nytt projekt.
– Vi vill göra det enkelt, attraktivt och tydligt hur man kan göra en sådan kombinationsresa, säger projektledaren Karin Ryberg.

ANNONS

Det är regionens kollektivtrafiknämnd som ligger bakom pilotprojektet och tilldelat Västtrafik fem miljoner kronor för att utreda frågan under de kommande två åren.

Syftet är kort och gott att få fler att ta cykeln kombinerat med kollektivtrafiken när man till exempel ska till jobbet.

– Tanken är att man tar sin cykel till en hållplats och därifrån åker vidare med tåg eller buss. Väl framme kan det bli tal om lånecyklar för att resenärerna ska kunna ta sig hela vägen till slutmålet som alltså kan vara jobbet. Vi sätter igång med planeringen omgående, säger Västtrafiks Karin Ryberg.

ANNONS
Västtrafiks projektledare Karin Ryberg.
Västtrafiks projektledare Karin Ryberg. Bild: Eddie Lothman

För att lyckas ska Västtrafik bland annat ta till olika informationsåtgärder och kampanjer som främjar beteendeförändringar hos resenärer.

– Exakt hur vi ska jobba med det är inte bestämt. Men bland annat kan olika prova-på-kampanjer bli aktuella, säger Ryberg.

Kan testas där många pendlar

Pilotprojektet bedrivs i samverkan med bland annat kommuner, kommunalförbund och Trafikverket. Det är i nuläget inte klart med hållplatser i Västra Götaland som initialt ska fungera som testplatser.

– Men till en början kan det handla om platser i orter eller kommuner varifrån många varje dag pendlar till större städer, säger Västtrafiks projektledare Karin Ryberg.

LÄS MER:Arnolds taxiresa från sjukhuset tog 3,5 timmar: ”Rent absurt”

LÄS MER:153 klagomål per dag – det får resenärerna att rasa på Västtrafik

ANNONS