Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vattenpipa förbjuds på Gullholmen

Ett rökförbud utöver det vanliga möter besökare på Gullholmen. Den som vill röka vattenpipa får göra det någon annanstans. På ön sitter tydliga skyltar om rökförbud uppe där förbudet gäller även vattenpipa.

Det är mer än en som höjt på ögonbrynen vid besöket på Gullholmen. På dörren till Gullholmsbaden sitter det numera skyltar med information om att det är förbjudet att röka på området. Förbudet gäller även vattenpipa.

Eddy Holmgren som bor på Gullholmen har lång erfarenhet av arbete med rökfria miljöer inom sjukvårdssektorn och i samhällslivet i stort. Han tog ett initiativ till ett möte med föreningar och näringsliv på Gullholmen, efter att ha haft kontakter med miljöenheten vid Orust kommun.

Skyltar innan sommaren

– Rökförbud på offentliga platser och utemiljöer är inget nytt, utan det kom redan 2019. På Gullholmen har vi täta och trånga miljöer som torget, glasskiosken, posten och fiskvagnen nere i hamnen. Här finns en mängd aktörer vars ansvarsområden direkt gränsar till varandra, eller på många ställen flerfaldigt överlappar varandra. Ett större rökfritt område behövde definieras och sedan skyltas redan före sommaren, därför kallade jag alla berörda till ett möte.

Ett 15-tal olika verksamheter kom till mötet som Eddie Holmgren anordnade och ett gemensamt beslut togs för att verka för att det rökfria området verkligen införlivas på Gullholmen. Eddy Holmgren tog därefter kontakt med Orust kommun.

– Då kom skyltarna med vattenpipa och vapors till oss som vi sedan satte upp. Skyltarna har verkligen blivit en ögonfångare och en snackis. Bland annat Gullholmsbaden har satt upp en sådan i sin entré.

Undvika passiv rökning

Lagen om förbud i offentliga miljöer är viktig menar Eddy Holmgren.

– Det handlar om att aktiva rökare ska röka mindre och att passiv rökning ska kunna undvikas. Lagstiftaren påpekar särskilt vikten av att minska barn- och ungdomars sociala exponering för rökbeteendet. Lagen ska se till att tobak av normaliseras så att barn och unga inte ska utsätts för rökbeteendet.

Den rökfria zonen på Gullholmen sträcker sig nu från kyrkan till långbryggan. Eddy Holmgren har varit i kontakt med pastoratet som även de verkar för en rökfri zon.

Har du sett någon röka vattenpipa på Gullholmen?

– Nej aldrig. Jag tror inte att jag sett någon röka vattenpipa, varken på Gullholmen eller någon annanstans. Men det är bra att vattenpipan är med på skyltarna, det gör att de syns bättre och på ett annat sätt än traditionella skyltar med en överkryssad cigarett.

LÄS OCKSÅ: Nya bron till Gullholmen ska hålla i 80 år

LÄS OCKSÅ: Sune öppnar för ytterligare en konstsommar

LÄS OCKSÅ: "Vi får betala för att åka gratis buss”

LÄS OCKSÅ: Öbor vill kunna sopsortera igen


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.