Veteranbilar och katter – en lyckad kombo

Roger Nordhagen och Florence Karlsson är paret som lyckats kombinera något så otippat som veteranbilar och hemlösa katter. Med åtta fordon och 16 katter i sina ägor får de besök av både fordons-och kattintresserade. Ibland står det så mycket som 50 veteranbilar parkerade på deras mark.

ANNONS

Uppställt framför det röda trähuset står stora bokstäver av stål utplacerade och bildar ordet Narveröd. Den lilla byn med samma namn ligger utanför Henån och landskapet präglas av maffiga åkrar, skog och betande kor. I den idylliska sommarmiljön finns också något som sticker ut. Redan vid uppfarten till huset står en svart veteranbil med lågt tak och avtagen motorhuv. Bilen ser ut som något hämtat ur Kalle Anka och är en så kallad Hot Rod. Utspritt på tomten står liknande fordon av äldre modell i varierade- och mer eller mindre körklara skick.

– Målet är att det ska bli en färdig pärla. Det är inte alltid det blir så för ibland går man vidare. Säljer av bilen innan den är klar och går på ett annat projekt, säger Roger Nordhagen.

ANNONS

Roger har ihop med sin fru Florence Karlsson åtta veteranbilar. Bilarna är från olika årtionden, har olika utseenden och modeller. Intresset ligger främst hos Roger som redan sedan barnsben har tyckt om modellbilar. Hans far ägde en bilverkstad, men där fixades det med helt vanliga bilar. Som 18-åring köpte Roger sitt första veteranfordon och sedan dess har samlingen vuxit sig större.

– Egentligen hade det redan spårat ur när jag köpte min första bil. Det var dömt till att bli som det blev, säger han eftertänksamt.

Gemenskapen det allra viktigaste

Det händer vid tillfällen att det står upp mot 50 veteranbilar parkerade på parets marker runt huset. Roger och Florence är vana vid att ha andra veteranbilsentusiaster över. Florence har själv två egna veteranbilar och även om intresset är svalare än hos Roger är hon med vid träffarna och hjälper till. För henne är gemenskapen det allra viktigaste med bilarna.

– Det är så trevliga människor som kommer. Det är bra folk och de vill kolla på katterna också. Då kan man få tips om någon som vill adoptera eller sådär.

Florence stora passion finns nämligen i hemlösa katter. Hon är aktiv i Djurens Vänner i Uddevalla och paret är överens om att bilar och katter är en bra kombination av intressen. Just nu bor det 16 katter på gården, varav åtta är jourkatter och sju adopterade. Paret är involverade i varandras intressen och Roger berättar med stolthet i blicken att de har Orusts dyraste katt. En katt som var så sjuk att de behövde betala 60 000 kronor för all vård den behövde.

– Det är många människor som besöker oss på grund av bilarna som gillar det här med katterna också. Vi har sagt det att vi nästan skulle haft en sån ”Cars And Cats” sammankomst, säger han och skrattar gott.

Gammal lada byggdes om till verkstad och garage

Det röda trähuset är Florence Karlssons barndomshem och när paret träffades fanns där en gammal lada. Efter ombyggnation till garage kunde Roger Nordhagens intresse ta fart på riktigt och nu finns det plats att fixa med parets egna men också andras veteranbilar.

Bilarna som köps in går att hitta på speciella annonssidor men oftast får Roger nys om dem via ryktesvägar. De båda känner många likasinnade entusiaster som är bra på att tipsa när bilar att renovera finns till salu.

– Jag är inte så mycket för originalbilar utan jag vill sätta personlig prägel på mina. Skapandet är viktigt för min del. Någon typ av ombyggnad ska det vara, men jag har ingen specifik stil, förklarar Roger.

Vilket årtionde bilen ska komma från är en smaksak men han gillar framförallt bilar som producerades innan 50-talet. För Roger är det viktigt med en kombination av både utseende av funktion. Allra helst ska bilen komma från USA.

– I min krets är det mest de bilarna som gäller men man får gilla bilar från andra länder också. Det var ju det att de var så stora och flådiga. De började bygga om bilar redan på 30-talet och hade hastighetstävlingar.

Andra året för cruising på midsommardagen

På midsommardagen i år och i fjol arrangerade Roger en cruising för veteranbilar. De åkte från Henån och tillbaka via Ellös, Hälleviksstrand och Nösund. Totalt var de som mest 70 bilar och när de var färdiga stannade några kvar för grill och livemusik hemma i Narveröd.

Enligt Roger skulle Orust kunna vara en av de platserna där det finns som mest veteranbilar i Sverige. Varje tisdag är det fikaträff i Henån. En bra dag kan där vara 50 bilar. Det är ingen officiell träff utan något som alla insatta vet om.

Roger Nordhagen och Florence Karlsson gör det tydligt att de varken är de med finast bilar eller raggare som behandlar sina bilar vårdslöst.

– Nu ska inte jag prata illa om raggare, men det är inte dem som vi umgås med. De som kommer hit på våra träffar har ett intresse för själva bilarna. Vi sparkar inte sönder, hoppar på taket eller sitter 25 personer i en bil. Här är det mer städat och ordning.

Roger fixar med sina pärlor nästan varje dag men jobbar också heltid med Volvos testbilar. Han har även en verksamhet på sidan av där han hjälper till med andras veteranbilar. Det längsta projektet var en Pontiac 66:a som han höll på med i 9 år innan den till sist såldes.

Bilarna kommer även till användning för paret under vardagliga aktiviteter. Ibland tar de Florence svarta hot rod till matbutiken. Då brukar de få många blickar och kommentarer men sällan något negativt.

– Oftast är det äldre damer och herrar. De kan gå förbi och ge oss tummen upp, berättar Florence.

– Vi åker inte runt och ”burnar” och håller på sådär. Vi beter oss inte på ett sätt som folk stör sig på, tillägger Roger Nordhagen.

Det är inte säkert att det blir fler bilar för paret utan de gamla projekten kommer att omsättas och ersättas av nya. Roger förklarar att detta inte är något som du går vinst på, inte om du räknar med hur många timmar i arbetstid som läggs ner. Vinsten du får från en bil går till nästa projekt. Men det är bara gamla bilar som gäller för honom.

– Kör man in med en ny bil i vårt garage får man möjligtvis byta däck men sen är det snabbt ut igen. Annars får Roger spader, säger Florence Karlsson skämtsamt.

ANNONS