Veteranfantaster fick sin årliga cruise

Varje år på midsommardagen samlas veteranbilsägare på Orust för att cruisa runt på ön. En tillställning där såväl äldre bilar som gemenskap står i fokus. Men i år var den nära att inte bli av alls.

ANNONS
|

Hemma hos Florence Karlsson och Roger Nordhagen har ett femtiotal personer samlats med sina veteranbilar, partners och hundar. Stämningen är uppsluppen, snart ska gänget åka iväg på den årliga rundan där de får visa upp sina bilar på Orust.

– Jag är med på alla de här träffarna och bor inte så långt ifrån. Det bästa är gemenskapen. Man snappar alltid upp någon ny kontakt, säger Ingemar Skoglund som varit bilintresserad sedan barnsben.

Det trillar in nytt folk och unika bilar hela tiden. Det kan bli upp emot hundra personer på midsommardagsträffarna. I en turkos Chevrolet Impala 59 sitter Katarina Karlsson med chihuahuan Thea som ligger och svalkar sig vid benutrymmet.

ANNONS

– Vi brukar komma hit men vi är också på veteranbilsträffar i Lysekil och så, säger hon och får medhåll från partnern Patrik Ödling.

Var nära på att inte bli av i år

Men den årliga traditionen var nära på att inte bli av denna midsommardagen. Florence Karlsson har blivit sjuk i cancer och värdparet visste inte ifall de skulle kunna anordna cruisen detta året. Efter en tuff tid, som fortfarande inte är över, bestämde de sig för att detta var exakt vad de behövde.

– Vi ville göra någonting som vi tycker är roligt och det är ju de här träffarna, säger Florence som för dagen mår bra men snart ska påbörja en ny behandling.

Storögda åskådare vid Slussen

Vid Slussens kiosk är det fullt av glassätande människor. Ett bekant brummande som tycks typiskt för fordon av den äldre modellen hörs komma från krönet. Och visst, där kommer veteranparaden som glider förbi den nyfikna folkmassan.

– Titta på den bilen! Har du sett va fräck? säger en fascinerad förälder till ett lika storögt barn.

Roger och Florence åker först i sin svarta hot rod och därefter följer ett stort gäng bilar. Alla vinkar glatt ut genom fönstret och möts av vänliga vinkningar och hejarop tillbaka. Efter att den sista bilen har svängt förbi hörs bara det svaga brummet i fjärran när karavanen åker vidare mot grill och gemenskap i Narveröd.

LÄS MER:Fordon lockas till Gökenträffen

LÄS MER:Lyckliga passagerare får åka raggarbil

LÄS MER:20 000 besökare väntas när träbåtsfestivalen återkommer

ANNONS