Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Vind i seglen på Öppet Varv

Blåst och regn stoppar inte segelbåtsentusiaster. Då Öppet Varv öppnade upp som vanligt, nästan i alla fall, strömmade besökarna dit och snabbt blev det fullt på bryggorna.

Förra året fick endast 50 personer åt gången vistas i hamnområdet. Tack vare god logistik kunde arrangören Hallberg-Rassy varv ändå välkomna 1 650 besökare under varvsdagarna.

– I år finns det inget maxantal som vi måste hålla men vi uppmanar både besökare och utställare att hålla avstånd, säger varvets vd Magnus Rassy.

Det är en glad Rassy som öppnar upp årets upplaga av Öppet Varv. Varvet har vind i seglen, det går bättre än på länge.

– Det går jättebra för oss, bättre än innan pandemin. Det som begränsar oss nu är inte antalet kunder utan hur många båtar vi hinner att bygga. Efterfrågan är större än produktionen.

Rassy trodde i början av pandemin att varvets minsta modeller skulle bli mest efterfrågade, så har det inte blivit.

– Det är våra största modeller som sålt bäst, bättre än innan pandemin. Folk vill långsegla och det är väl bara en tidsfråga innan det går att göra så igen.

Varvet har ett par färdigbyggda båtar som inte kunnat levereras på grund av pandemin. Segelbåtar där kunderna bor på andra sidan jordklotet.

– Visst går det att frakta båtarna på lastfartyg men kunderna vill hämta sina båtar här och segla hem dem, det har inte gått och därför är de kvar.

Årets upplaga av Öppet Varv är i mångt och mycket som de tidigare åren, men med uppmaning till besökarna att hålla avstånd.

Årets Öppet Varv bjöd inte bara på flera världspremiärer utan även en nyhet gällande framtiden. Fram till och med 2016 arrangerade Sweboat, tillsammans med Hallberg-Rassy, Öppna Varv på Orust. Hallberg-Rassy har sedan i fem års tid stått som ensamma arrangörer i Ellös. Dessa två arrangemang har konkurrerat om samma helg, delvis samma besökare och samma utställare – segelbåtsföretagen och de tillbehörsföretag vars målgrupp är segelbåtsägare.

Nu har Sweboat och Hallberg-Rassy bestämt sig för att från och med nästa år tillsammans arrangera en gemensam segelbåtsmässa i Ellös under namnet ”Orust Sailboat Show – med Öppet Varv”.

Mats Eriksson, vd på Sweboat, ser framemot det nygamla samarbetet.

– Det blev en lojalitetskonflikt inom branschen som inte var bra. Därför renodlar vi så att segelbåtar är i Ellös och motorbåtar i Marstrand under namnet ”Marstrand Motorboat Show”.

För Hallberg-Rassy är segelbåtsmässan den viktigaste helgen under året. Under helgen sluts ofta affärer med kunder som rest till Ellös för att se båten i vattnet innan affären slutes. Tom Richard från Bogø i Danmark är ett exempel på en sådan kund.

– Jag har i dag en segelbåt som jag renoverat själv. Den tänker jag sälja och då vill jag ha en större modell och en båt som jag kan segla långt med. För mig finns det då ingen annan båt än en Hallberg-Rassy.

Tom kom till Ellös redan under torsdagen för att i lugn och ro kunna gå runt i helgen och efter det bestämma sig för vilken modell. En stabil långfärdssegelbåt är han ute efter.

– Det finns ingen annan båtmässa i världen där det går att se båten i vattnet, så för mig var det en självklarhet, nu när det åter går att resa till Sverige, att besöka varvet och få se båtar i vattnet men även hur båtarna byggs.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.