Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ska bli enklare att söka bygglov på Orust. En e-tjänst ska införas som ska underlätta både för den som söker och för handläggarna.  Bild: Stefan Edentoft
Det ska bli enklare att söka bygglov på Orust. En e-tjänst ska införas som ska underlätta både för den som söker och för handläggarna. Bild: Stefan Edentoft

Ytterligare en tjänst på byggsektorn har köpts ut

I april köptes sektorchefen för miljö och bygg ut från sin tjänst. Ytterligare en person med anställning på samma avdelning har dessutom lösts ut från sin tjänst. Kostnaden för detta är närmare två miljoner kronor.

Det har under en längre tid stormat rejält på miljö och byggsektorn i Orust kommun. I april fick sektorchefen för miljö och bygg lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Ytterligare en tjänsteperson vid samma sektor har fått lämna sin tjänst. Även denna tjänst ska ha avslutats i början av året, ungefär samtidigt som sektorchefen fick lämna sin post.

En konsult sattes in som tillförordnad sektorchef, avgångsvederlag för den tidigare sektorchefen och merkostnader för konsulten uppgår till närmare två miljoner kronor. Anställningen av medarbetaren vid enheten, avslutades i samförstånd, påpekar Anne Kolni (M), ordförande i miljö och byggnadsnämnden.

Anne Kolni (M), ordförande för miljö och byggnadsnämnden. Bild: Erika Olofsson
Anne Kolni (M), ordförande för miljö och byggnadsnämnden. Bild: Erika Olofsson

– Vi har valt att avsluta en tjänst där personen i fråga var långtidssjukskriven, detta hände innan sektorchefen fick lämna sitt uppdrag. Det gjordes en överenskommelse med den anställde och kommunen om att avsluta tjänsten.

Väntat underskott

Sektor miljö och bygg har ett underskott om närmare fem miljoner kronor, där kostnaden för avgångsvederlag är en stor del. Enligt miljö och byggnadsnämndens ordförande Anne Kolni (M) har sektorn räknat med att det skulle bli ett underskott. Flera parametrar spelar in, påpekar hon.

– Vi har anställt två nya handläggare och bytt chef, det tillsammans med förlorad inkomst för bygglovsavgifter på grund av lång handläggningstid gjorde att vi fick ett underskott som vi kalkylerat med, säger Anne Kolni.

Inkomsterna är bygglovsavgifterna blev 1,7 miljoner lägre än vad som väntats. Anledningen är den långa handläggningstiden och kön som då bildats för bygglovsansökningar. Enligt Anne Kolni sätts nu stort fokus på att minska handläggningstiderna för bygglovsansökningar. Sju beslut per handläggare och månad ska göras enligt nya direktiv från tillförordnad sektorchef. De två nya handläggarna som anställts ska leda till att fler ärenden kan beslutas.

E-tjänst redan i höst

– Om vi inte tar in några nya krafter växer högarna, investeringar måste göras. Vi håller på att införa en e-tjänst som ska underlätta vid all bygglovshantering. Målet är att våra handläggare ska kunna börja hantera ett ärende samma vecka de kommer in och direkt kunna kommunicera med den sökande.


Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.