Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När når padelhallbyggandet sin topp?
När når padelhallbyggandet sin topp?

Padelexperten: "Vi har inte nått toppen”

I STO-området bor närmre 58 500 personer. Kommunerna har sammanlagt 17 padelställen att åka till, och fler kan vara på gång. Men hur många fler kan det bli, när nås toppen?

– Generellt i Padelsverige så tror jag inte att vi är där än. Vi har jättemöjligheter att fortsätta utvecklas. Framför allt är vårt uppdrag i förbundet som är att föreningsverksamheten ska växa. Det är ju fler än en halv miljon som spelar padel men det är bara ungefär 40 000 som är medlemmar i en förening, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på svenska padelförbundet.

Intresset för padel är fortsatt stort i hela Sverige, på vissa ställen mer än andra. Att det skulle vara ett större intresse i STO-regionen tror han inte.

– Det är väl mer det att det gått lite fortare där nu på senare tid, tror jag. Att man har den här utvecklingen under två år istället för till exempel sex år, det är klart att man upplever att det gått fort då, säger Calle Åkesson och fortsätter:

– I vissa distrikt blommar det upp lite mer, som Jönköping till exempel. Där byggs det också väldigt mycket och där har man samma frågeställning: kommer detta hålla? Och när är det överetablerat?

Förbundet gör ingen närmre analys över huruvida populariteten för padel har nått sin höjd eller inte, det är hallbyggarnas uppgift att göra själva, förklarar Calle Åkesson.

– Jag tänker lite så här, de som bygger hallar får ju göra sitt jobb med att göra analysen själva och utifrån hur det ser ut i området man väljer att bygga, då hoppas jag att man gjort den analysen på ett bra sätt att den hallen blir hållbar på lång sikt. När det väl blir en överetablering, det har vi ingen aning om.

Han tror att man som ägare till en padelhall behöver tänka på att ha mer föreningsverksamhet för att få en hållbar verksamhet i framtiden.

– De kommersiella hallarna kommer kanske få problem sen om man kommer till en punkt där det blir lite tätare banor utifrån hur många som spelar. Men de hallarna som har en välmående föreningsverksamhet, de kommer nog överleva och verkligen bygga sporten på sikt, säger Calle Åkesson.

Padel är en sport som är lätt att komma igång med, säger han, och han tror att det är därför som den blivit så populär bland medelålders män och kvinnor. Men nu växer även barn- och ungdomsverksamheten i hela landet.

– Den är på väg uppåt, men det är fortfarande medelåldern som är majoriteten av de som spelar. Jag tycker verkligen att det är en sport för alla.