Pater Noster ror hem ännu ett pris

Senast var det världens bästa hotellkoncept. Nu prisas Pater Noster som årets turismföretag på Tjörn.

ANNONS
|

Bakom priset står Södra Bohuslän turism och Tjörns kommun och mottagarna är företagarna Mirja Lilja Hagsjö och Anders Rasmusson som tilldelas årets turismpris för sitt arbete.

– Det var en stor överraskning. Lite hemlighetsfullt blev jag kallad till ett möte. Det enda jag fick reda på var att det skulle bjudas på tårta, så jag ringde till Anders och sa att han nog också borde följa med. När vi kom in i mötesrummet möttes vi av massa applåder av personer från bland annat kommunen, säger Mirja Lilja Hagsjö.

En liten ö i en stor värld

På en av Sveriges kargaste, mest vindpinade och utsatta platser ligger den lilla ön Hamneskär. Där finns hotellet Pater Noster. Motivering till priset lyder:

ANNONS

Wow! Ett kort men kärnfullt ord för att försöka beskriva Årets turismpristagare. Pater Noster a home at the horizon har tagit världen med storm, och därmed satt strålkastaren på hela Bohuslän och västkusten. Genom sitt arbete och förmåga till samverkan mellan organisationer har Pater Noster lyckats ta sin lilla lilla ö, hela vägen ut i den stora vida världen.”

Karin Åkerman, som är nyinsatt turismstrateg på Tjörn, berättar att hon är mycket stolt över att kunna dela ut priset till Mirja och Anders.

– Vi tycker att de har gjort ett fantastiskt arbete. De är modiga och konsekventa i allt de gör, samt att de utvecklar verksamheten inte bara för den svenska och internationella marknaden, utan även för Tjörnborna. På det sättet sätter de Tjörn på kartan, säger Karin Åkerman.

Mirja Lilja Hagsjö och Anders Rasmusson tilldelas årets turismpris för sitt arbete.
Mirja Lilja Hagsjö och Anders Rasmusson tilldelas årets turismpris för sitt arbete. Bild: Tjörns kommun

Pris på hemmaplan är det finaste man kan få

Hösten 2021 blev Pater Noster utsett till ett av världens bästa hotell av AHEAD som belönar hotellbranschens mest innovativa koncept. Men Mirja Lilja Hagsjö menar ändå att få pris på hemmaplan väger tyngre.

– Det är ju alltid svårast att få bekräftelse hemmavid. Det är ju som det där gamla ordspråket som jag inte kommer ihåg hur det går ... Det betyder otroligt mycket för oss, men också för samverkan mellan företagare här på västkusten.

Hon berättar att bara några timmar efter att hon fått priset satte hon sig vid telefonen och började ringa runt till sina kollegor bland annat på Pilane, Nordiska Akvarellmuseet, Restaurang Dyrön och Salt & Sill för att starta ett samarbete med en insamling för att stödja Jontefonden, som är en stiftelse för barn som genomgått en organtransplantation.

– Det tog bara två timmar att samordna ett stort turistpaket som ska auktioneras ut under Båstadsveckan, alla pengar kommer att gå till välgörenhet. Det är ett slags tecken, när man får ett sånt här pris kan man verka för mycket, säger Mirja.

Har blivit världskända under en kort tid

Mirja och Rasmus fått en rivstart och förra året var de i stort sett fullbokade hela sommaren, trots pandemin.

– Det skrivs fantastiska saker om oss. Vi har passerat 14 miljarder media-reaches. 14 miljarder! Det har varit reportrar från Japan, Frankrike och Schweiz här och i år kommer äntligen våra första gäster från Amerika, säger Mirja.

Men trots att Pater Noster skulle kunna vara bokat varje dag menar Mirja att de aktivt arbetar för att öns känsliga klimat ska värnas.

– Man får inte glömma att det är väldigt skört där ute och att det finns massa fågelarter som både häckar och använder ön som viloplats. Därför har vi valt att vara något återhållsamma med bokningarna för att ön ska få en chans att återhämta sig.

Kanoner på havets botten

Mirja berättar att de har massa planer inför framtiden och att de just nu planerar att starta upp fyrträdgårdarna igen tillsammans med en trädgårdsmästare.

Men Mirja berättar även lite hemlighetsfullt att de vill ta upp en skatt som vilar på havets botten. På ön finns två betongfundament som står tomma. Det är nästan som att någonting saknas.

– Där har det en gång stått två mist-kanoner, kanoner som sköt varningsskott så att sjöfarare kunde navigera när det rådde tät dimma. Statens fastighetsverk har hittat kanonerna! Vi har inte fått reda på var de ligger än, bara att de finns någonstans på havets botten. Men vi gör allt vi kan för att de ska återvända till sin rätta plats.

ANNONS