Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Restaurangen Salt & Sill befinner sig i en personalkris.
Restaurangen Salt & Sill befinner sig i en personalkris.

Personalkris i restaurangbranschen

Restaurangbranschen i STO-området befinner sig i ett krisläge – det finns ingen personal att tillgå. Flera verksamheter vittnar om att läget är mycket kritiskt just nu.
– Det är en hemsk situation. Det som är så läskigt är att det här kommer bara bli värre under flera års tid framöver, säger Jonas Espefors, verksamhetschef på Salt & Sill.

Restaurangen står inför en stor utmaning: att hitta personal för att få verksamheten att gå runt. Hotellet är fullbokat hela september och oktober, men samtidigt är det brist på personal i restaurangen.

– Det är fantastiskt kul att folk börjar hitta på saker nu igen, men då står man plötsligt med för lite personal. Om man skulle bli tvungen att stänga restaurangen, det blir ju fruktansvärt när man driver hotell, säger Jonas Espefors.

Det är ett scenario som kan bli verklighet om inte situationen snart vänder. Salt & Sill rekryterar många nya varje år eftersom man går från tio åretruntanställda till 55 heltidsanställda på sommaren.

– Kök och städ är de enda ställena där vi har folk nu, vi saknar personal framför allt i matsalen. Annars är vi ganska förskonade för tillfället, men jag bävar för den dagen någon säger upp sig, säger Jonas Espefors och fortsätter:

– Jag pratade just med en kompis som jobbar på en mindre krog i Göteborg och inte ens han kan hitta personal. Han får inte ens några svar på annonserna.

Kan ni ha öppet som vanligt?

– Ja, det kan vi. Det är ganska galet egentligen men vi får vara nöjda med att vi har kunnat ha öppet varje dag i sommar. Jag har hört många som varit tvungna att stänga vissa dagar.

Känner ni er oroliga?

– Ja, jag är jätteorolig för att det inte ska lösa sig en vacker dag.

Vad händer då?

– Ja, vad fasen händer då? Jag vet inte. Då får man ju stänga.

Anledningen till att det är så stor personalbrist i restaurangbranschen beror på flera anledningar, enligt Jonas Espefors. En anledning är att många blev tvingade att lämna sina jobb i början av pandemin och de har nu hittat andra jobb.

– Sedan är det ju färre och färre som söker sig till restaurangskolorna. Mimers Hus är ju den senaste i närområdet som väljer att lägga ner. Och pratar man med Nösnäsgymnasiet så nämner de att de har för få sökande. Det är ingen bra trend.

Jonas Espefors vill gärna lyfta frågan eftersom han är orolig för hela branschens framtid.

– Folk vet nog att det kanske är lite brist på personal i restaurangbranschen, men inte alls hur allvarligt och kritiskt det faktiskt är, säger han.

Även Tonys i Stenungsund har haft svårt att få tag i personal och förra veckan så var läget så ansträngt att de antagligen hade fått stänga restaurangen om någon i personalen blivit sjuk.

– Vi var nere på en så låg buffert att vi inte hade något att ta av, men nu har vi fått den bufferten tack vare nyrekryteringarna, säger Tony Holm som är delägare i restaurangen.

De två senaste veckorna har det varit ett stenhårt jobb med att leta personal.

– Vi gjorde precis den sista rekryteringen så nu har vi en bra stab inför hösten och inför att restriktionerna lättar. Nu har vi rekryterat fyra stycken de senaste två veckorna, så det känns väldigt bra.

Han tillägger att det dock kan vända fort.

I Stenungsund är det extra svårt att hitta personal, menar Tony Holm, och många restauranger i STO-området slåss om samma personal.

– Även före pandemin var det svårt att få tag i personal till Stenungsundsområdet, efter pandemin är det extra svårt. Lägger vi ut en annons i Kungälv, där vi också har en restaurang, så har vi 200 sökande eftersom många sökande kommer från Göteborg. Men det händer inte i Stenungsund, det är lite för långt för att Göteborgarna ska söka.

Tony Holm har kontakt med fler krögare i STO-området och de säger också att det är en svår situation. Restauranger kommer få ta tuffa beslut.

– Vi kommer få se restauranger som kommer tvingas välja på om de ska vara en lunchrestaurang eller både lunch och middag. Vi kommer ha restauranger som kommer behöva ha stängt vissa dagar för att man inte har någon personal. Och det är ett helt nytt fenomen, innan har man alltid fått ihop det på något sätt.