På torsdag hålls en digital föreläsning om ungdomars rättigheter och skyldigheter i trafiken.
På torsdag hålls en digital föreläsning om ungdomars rättigheter och skyldigheter i trafiken. Bild: Robin Aron

Polisens råd till a-traktorföräldrar: ”Gör stickprov”

Polisen, tillsammans med Stenungsund, Tjörn och Orust, bjuder in till en digital föreläsning om ungdomars rättigheter och skyldigheter i trafiken. Föreläsningen riktar sig till vårdnadshavare och handlar om mopeder, a-traktorer och fyrhjulingar.

ANNONS
|

Anna Sandberg är folkhälsostrateg på Orust och tog i våras initiativet till en digital föreläsning om just motorburen ungdom. Där informerade polisen ett 30-tal vårdnadshavare om vad som gäller i trafiken för ungdomar på moped, a-traktor och fyrhjulingar.

– Vi har väldigt många sådana registrerade fordon i kommunerna, och det kan vara bra att veta vad som gäller. Vi vill nå ut med informationen så att man som vårdnadshavare vet vem som har ansvaret.

Frågan kom sedan från Stenungsund, om det gick att hålla ännu en föreläsning, gemensamt för STO-kommunerna.

Polisen kommer informera och svara på frågor

Från polisen välkomnas samarbetet kommunerna emellan. Även de har märkt att det finns en stor efterfrågan och ett intresse både hos föräldrar och unga förare.

ANNONS

– Vi är jätteglada att någon tar tag i det här och anordnar en föreläsning. Det är ett väldigt bra sätt att nå ut till många personer, säger Niklas Andersson på områdespolisen södra Fybodal.

Han kommer själv att vara med på föreläsningen, och bland annat besvara några av de vanligaste frågor han får när han är ute bland ungdomarna.

– Det finns en hel del myter kring om reglerna kring a-traktorer. Jag får många tekniska frågor om hur de får vara utformade, hur många som får sitta i den och den typen av frågor.

Hoppas många föräldrar engagerar sig

Förhoppningen är att många vårdnadshavare kommer delta, och att de sätter sig in i reglerna kring fordonen. För även om fordonet står på den vuxne eller på ungdomen har vårdnadshavaren ofta ett ansvar och kan även bli skyldig om något går fel.

Niklas Anderssons tips till de som har en ungdom i trafiken är att göra stickprovskontroller.

– Hur gott man än tror om sin ungdom så kan det vara så att de gör saker föräldrarna inte känner till. Det är lätt att åka till en kompis och ställa om en grej, sedan går fordonet för fort. Så be om nycklarna någon gång då och då och provkör den. Se hur fort den går.

Ett hundratal personer har anmält sig i skrivande stund, men eftersom föreläsningen sker digitalt finns inget maxtak. När man anmält sig får man en länk och efter föreläsningen kommer det gå att ställa frågor.

Föreläsningen hålls torsdag 18 november och anmälan sker hos Studieförbundet Vuxenskolan väst.

LÄS MER:Politiker vill begränsa trafik med A-traktor över Tjörnbron

LÄS MER:Ungdomar på östra Orust: ”Vi tar gärna bussen – men det finns ingen”

ANNONS