Polisens uppmaning: Ansök om pass redan nu

För att undvika det höga tryck på passcentralen vill polisen att kommande resenärer visar framförhållning.
– Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver, säger Morgan Orvenholt, på polisen.

ANNONS

Under våren inledde polisen i region Väst en så kallad särskild händelse för att hantera det höga antalet ansökningar på pass och nationellt id-kort. Insatsen innebar mer personal och längre öppettider.

Trots det har årets semesterresenärer fått kämpa för att få sina resehandlingar i tid. Trycket efter sommaren har lättat – och för att undvika att samma situation uppstår 2023 uppmanas de med passbehov att söka redan nu.

– Vi vill uppmana alla som har tankar på att resa till våren eller sommaren att redan nu ansöka om resehandlingar. Detta för att minska väntetiderna när väl nästa högsäsong drar igång, säger Morgan Orvenholt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i region Väst i ett pressmeddelande.

ANNONS

Fortsatt långa leveranstider

Ett av problemen för resenärer varit att när ansökan om pass väl är genomförd så har det tagit lång tid att få passet levererat. Något som gjort att många valt provisoriska pass. I nuläget är det fortsatt ganska lång leveranstid.

‒ Leveranstiderna är fortsatt långa. I nuläget upp till 60 dagar. Vi publicerar löpande aktuella leveranstider på polisen.se. Vi ser också att det även är många som inte hämtar ut sina pass och att vi i slutändan kanske får makulera pass som ligger, säger Morgan Orvenholt.

– Vi gör allt för att inte hamna i liknande situation framöver.

Många tider men långa väntetider

På polisen i Stenungsund har situationen lättat från i somras när den var som värst. Då fick stationen manna upp och jobba kvällar och helger för att möta trycket på passansökningarna.

– Det har lättat. Vi har hur många tider som helst, säger Margareta Ivarsson, kommissarie och chef för stöd och service vid polisen i Stenungsund.

På tisdag finns fyra lediga tider, och en på onsdag. Men i slutet av vecka 39 och 40 och framåt finns massor av tider att boka och det kanske är läge att göra det för i nuläget är det, enligt Ivarsson, 13 veckors väntetid på ett pass i Stenungsund.

– Men det är inget vi kan påverka, det är hos tillverkaren det tar tid.

Margareta Ivarsson tipsar om att det räcker med ett nationellt id-kort om man bara ska resa inom EU.

– Och det tar bara någon vecka eller två att få.

I Stenungsund har polisen även öppet på lördagar för att passuthämtning.

LÄS MER:Polisens misstanke: Bottar bokar passtider

LÄS MER:Trycket på passtider i Stenungsund har lättat

LÄS MER:Inga passtider att boka förrän i juli

ANNONS