Propanläcka från Borealis kracker – Läget stabilt

På torsdagsmorgonen larmades räddningstjänst om utsläpp av farligt ämne från krackeranläggningen Borealis kracker i Stenungsund. Läckan är stoppad.

ANNONS
|

Det var vid 06.00-tiden på torsdagsmorgonen som räddningstjänst larmades om utsläppet från Borealis kracker vid Uddevallavägen i Stenungsund.

– Det är möjligen propan som läcker, säger Lars Justelius, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Den läckande ventilen stängdes och läget stabiliserades.

– Räddningstjänst är på plats med sju enheter och vattenbegjuter samt gör ständiga mätningar om gashalten i utsläppsområdet, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid 08.00-tiden var Räddningstjänsten fortfarande på plats, men inga nya utsläpp hade tillkommit.

Rutiner vid läckage

När Lokaltidningen nådde Borealis för en kommentar, berättade Maria Bildtmark, kommunikationsansvarig på Borealis, att det var ett internt larm och att faran var över vid 8.30-tiden.

ANNONS

– Det har inte varit någon fara för allmänheten och ingen medarbetare har kommit till skada. Enligt mina uppgifter var det propan som hade läckt ut, men vi har ingen information hur det gick till, säger Maria Bildtmark.

Hur ser era rutiner ut när ni rapporterar till Länsstyrelsen i Västra Götaland om läckage av det här slaget?

– Vår miljöexpert Marie-Louise Johansson skickar så kallade miljömejl om händelsen, dels till närliggande industri och kommun, men även ett separat mejl till Länsstyrelsen, säger Maria Bildtmark, kommunikationsansvarig på Borealis.

Cecilia Niklasson Wrande på Länsstyrelsen Västra Götaland, hade inte följt med i händelseförloppet i Stenungsund.

– Jag har inte fått information om den händelsen. Det är möjligt att någon av mina kolleger har fått reda på det här. Borealis brukar höra av sig om något sånt här händer. Men, jag får titta på det här ärendet och se vad som har hänt, säger Cecilia Niklasson Wrande.

ANNONS