Regeringen presenterar vindkraftspaket

Kommuner som accepterar vindkraftsparker ska belönas, föreslår regeringen. Det kan handla om att få en ny idrottsplats. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en pressträff på onsdagen.
– Regeringen går nu fram med ett rejält vindkraftspaket, säger hon.

ANNONS

Det ska bli effektivare att bygga vindkraft i Sverige. Det menar klimat- och miljöministern Annika Strandhäll (S) som presenterade ett vindkraftspaket på onsdagen.

– Vi stärker Sverige och vi skapar jobb genom att leda klimatomställningen, säger hon.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Bild: Lars Schröder/TT

Hon säger att svenska folket inte ska vara beroende av länder som Ryssland för att köra bil eller värma sina hem.

Paketet handlar om att kommunernas vetorätt ska bli mer förutsägbar och en utredning om hur detta ska gå till tillsätts nu. Det handlar om en incitamentsmodell, som bygger på frivillighet, men som ska öka kommunernas vilja att att ha vindkraftverk.

Kommuner säger nej

Det kommunala vetot blir kvar, alltså rätten att säga nej, men de som säger ja ska se ökade fördelar i sina lokalsamhällen.

ANNONS

Samtidigt som rekordmånga ansökningar om att bygga vindkraft kommer in stoppar kommun på kommun utbyggnaden av vindkraft runtom i Sverige. Bland annat har Öckerö sagt nej till att bygga havsbaserad vindkraft. Det rör sig om en park med uppemot 50 vindkraftverk 15 kilometer utanför öarna.

Nu vill regeringen öka incitamenten för kommuner att säga ja.

Samtidigt ska skälen som kommunerna kan basera ett nej på minska.

– Beslutet ska grunda sig på saklighet, säger Annika Strandhäll.

– För lokalsamhällen handlar det om att de som upplever att ett nytt vindkraftverk påverkar sin livsmiljö också ska se positiva effekter, säger Annika Strandhäll.

Hon säger att det kan handla om en ny idrottsplats eller en simhall för att göra samhället attraktivare.

– Vi får titta på vad utredaren kommer fram till som blir lämpligt, säger hon.

Inga miljöprövningar kommer att påbörjas förrän kommunen sagt ja, för att processen ska bli effektivare.

– Vi behöver snabbt öka vår egen energiproduktion, säger Annika Strandhäll.

Vindkraftspaketet

Proposition om tidigare kommunalt ställningstagande till vindkraft. Med förslag som tidigarelägger och gör kommunernas vetorätt mer förutsägbar.

Kommittédirektiv för en utredning om stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen för utbyggd vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 31 mars 2023. Regeringen utser Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C) i Leksands kommun, till särskild utredare.

Kommittédirektiv för en utredning som effektiviserar regeringens roll som prövningsmyndighet för förvaltningsärenden enligt miljöbalken, bland annat ärenden om havsbaserad vindkraft. Utredningen ska redovisa senast 30 juni 2023. Regeringen utser Eva Östman Johansson, kammarrättsråd och vice ordförande på avdelning på Kammarrätten i Stockholm, till särskild utredare.

Regeringsuppdrag till Havs- och vattenmyndigheten att utreda konkurrerande vindkraftparker till havs. Myndigheten ska utreda ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden. Myndigheten ska redovisa uppdraget senast 30 november 2022.

Källa: Regeringen

LÄS MER:Regeringen vill skynda på utbyggnad av havsbaserad vindkraft

ANNONS