Anders Jönsson, turismföretagare, är mycket nöjd med sommaren som gick. Just nu är det gästarbetarna till industrin som intagit campingen, och i somras var här fullt med turister. Foto: Lotta Hohner
Anders Jönsson, turismföretagare, är mycket nöjd med sommaren som gick. Just nu är det gästarbetarna till industrin som intagit campingen, och i somras var här fullt med turister. Foto: Lotta Hohner Bild: -

Rekordsommar för turismen

Södra Bohuslän lockar fler turister än någonsin. Antalet övernattningar under sommarmånaderna ökade med elva procent jämfört med sommaren 2018 – som också den var en rekordsommar.
– Det har varit en väldigt bra sommar, vi har i stort sett haft fullt hela tiden, säger Anders Jönsson, Stenungsunds camping.

ANNONS
|

Han är delägare i Tollenäs group som driver semesteranläggningar på flera håll längs Bohuskusten. Förutom campingen i Stenungsund driver de två andra campingar och har även ett pensionat i Jörlanda och ett vandrarhem i Bokenäset.

– Det har varit fullt upp på våra anläggningar. Trots att det inte varit superbra väder har människor ändå bokat in sig. Många kanske har sommaren 2018 färskt i minnet och därför valt att stanna i Sverige även i år, säger Anders Jönsson.

De är inte ensamma om att ha haft fullt upp i sommar. Hotell, stugbyar och vandrarhem i Södra Bohuslän slog nytt rekord när det gäller antal gästnätter, visar nya siffror från Södra Bohuslän turism. Totalt landade de på 170 000, en ökning med elva procent jämfört med i fjol. Då är camping, gästhamnar och fritidshus inte ens medräknade.

ANNONS

– Vår besöksnäring är stark och stora satsningar har gjorts för att marknadsföra och tillgängliggöra våra företag och resmål för utländska turister, säger Ann Haraldsson, vd Södra Bohuslän Turism.

En annan förklaring till ökningen kan vara den svaga svenska kronan, tror Anders Jönsson.

– Att kronan är så svag gör ju dels att norrmän och danskar trivs väldigt bra, dels att svenskar kanske väljer att stanna hemma av ekonomiska skäl. Sedan kanske ”flygskammen” gör att en del väljer att semestra i Sverige också.

Bland de utländska turisterna fortsätter norrmännen att dominera berättar han. Men på campingen i Stenungsund ser de en stark ökning av holländare som tar ett stopp där på sin väg att göra en ”north sea route” – en trendig resa där man rundar nordsjön genom Sverige, Norge, Danmark, Holland, England och Skotltand, ofta med cykel och färja. Överlag har de många som gör korta stopp i Stenungsund.

– Turismen i just Stenungsund är lite speciell, för de flesta kommer hit för att de är påväg någon annanstans. Man tar ett stopp här påväg längre upp i Bohuslän. Eller så bor man här för att det ligger bra till om man vill ta några dagar på Liseberg, och några dagar i Skärhamn eller så. Det är sällan Stenungsund som är målet i sig.

Vad ska till för att Stenungsund ska bli mer av ett turistmål i egen rätt, tror du?

– En jättestor kuliss kanske, haha. Nej jag skojar bara, men man kanske inte kommer hit för att få en vy över industrierna när det ligger så många vackra platser en kort bilfärd bort. Jag tror aldrig vi kommer kunna tävla med Åstol eller Skärhamn när det gäller det. Men Stenugnsund har många styrkor och framförallt mycket potential. Jag tror man behöver tänka praktiskt och nischa in sig på att bli den bästa gästhamnen, eller den bästa orten för cykelturism. Erbjuda något annat helt enkelt.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

ANNONS