Restauranger kan få krav på vaccinpass

Från och med i morgon införs nya restriktioner för att ytterligare försöka minska smittspridningen av covid-19. Bland annat införs munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken. Och restauranger kan få krav på vaccinpass.

ANNONS

Under tisdagseftermiddagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff där de presenterade nya restriktioner som införs i ett första steg i morgon.

– Vi är inte i samma läge som vi var 2020 eller för ett år sedan men vi behöver agera tillsammans. Därför kommer vi i dag med ytterligare försiktighetsåtgärder, säger statsminister Magdalena Andersson under pressträffen.

Tre steg

De nya restriktionerna kan utökas stegvis, med steg två och tre, om vi får en ökad smittspridning och en ökad belastning på vården.

I steg 1 gäller:

– Det ska bli möjligt att i viss mån arbeta hemifrån

– Vuxna ska hålla avstånd i offentliga miljöer.

ANNONS

– Munskydd i kollektivtrafiken

– Undvika större samlingar i skolor

– Vi vill vara väldigt tydliga med att alla ska ta sin del av ansvaret för att hindra smittspridning och det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Är man i en riskgrupp ska man ta tredje dosen. Har man inte vaccinerat sig alls är det dags att göra det och det så fort det bara går, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Den som inte är vaccinerade ska iaktta striktare restriktioner. För andra som är vaccinerade behöver vi fortfarande vara lite mer försiktiga än vanligt. Det går att följa de här restriktionerna utan att behöva ställa in hela livet. Men man ska vara försiktig om man träffar människor som inte är vaccinerade – då får man ta en krampaus.

Vaccinbevis på restaurang?

Samtidigt uppger socialminister Lena Hallengren att regeringen i morgon, onsdag, kommer remittera ett förslag till riksdagen om att införa krav på vaccinationsbevis på restauranger och gym.

I steg två, ser regeringen att fler ska arbeta hemifrån och att det kan bli tal om delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna och att vuxna ska avstå matcher, tävlingar och läger.

I steg tre, som kan införas om smittspridningen blir mycket hög, kan åtgärder som att vuxna ska begränsa sina nära kontakter, att det kan bli begränsade öppettider på serveringsställen och att maxantal per person per kvadratmeter på handelsplatser införas.

De här restriktionerna gäller både vaccinerad som ovaccinerade.

Ekonomiskt stöd

Finansministern Mikael Damberg berättar att regeringen föreslår att det ska underlättas för människor att stanna hemma vid sjukdom, och föreslår bland annat slopat läkarintyg för smittbärarpeng och tillfälligt slopat karensavdrag.

Evenemangsstödet förlängs till och med den 31 mars 2022.

– För att arrangörer ska våga fortsätta planera.

På frågan om man ska avstå julfester eller glöggmingel med jobbet svarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karn Tegmark Wisell:

”Är man vaccinerad och inte har symtom och vet att de man ska träffa tar sitt ansvar kan man ha glöggfesterna. Ska man vara tillsammans ska man vara vaccinerad. Men man ska vara beredd att ställa in om man får symtom. För arbetsgivare är det viktigt att ställning och göra en riskbedömning”

ANNONS