Vad kul att du valt att bli prenumerant på ST-tidningen
Följ de ämnen och personer som du är intresserad av och skapa på så sätt ett eget nyhetsflöde. Det här är en uppskattad funktion som gör att du får ut så mycket som möjligt av din prenumeration.
Orter andra följer:
Stenungsund
Orust
Tjörn
Ämnen andra följer
Skola
Blåljus
Familjedelning ingår i din
prenumeration. Det innebär att du kan dela med dig av din prenumeration till resten av din familj.
Med ett eget konto kan man anpassa innehållet precis som man själv vill, genom att följa olika ämnen och
skribenter samt prenumerera på olika nyhetsbrev.
Dela din prenumeration
Dela med dig av din prenumeration till familjemedlemmar.
Du har kvar.
Mottagarens e-postadress
Väntar
Kul, du har nu gjort din första delning. Du har kvar. Gå till Mitt GP för att hantera dina delningar.
Vår nyhetsapp är riktigt bra för dig som uppskattar våra nyheter. Den är gratis att ladda ned och
finns givetvis till både iPhone och Android. Med appen får du en snabb och bra upplevelse där du får
möjlighet att själv styra över vilka nyheter som ska skickas som pushnotiser direkt till din telefon.
Sudoku och korsord sätter ju verkligen guldkant på både
vardag och helg.
I din prenumeration ingår våra dagliga sudoku och korsord av varierande svårighetsgrad.
De nya lättnaderna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i veckan. Bild: Sanna Tedeborg/Mia Höglund
Restriktioner mot corona som gäller från 1 juli
NyheterSverige tar på torsdagen nästa steg mot ett mer öppet samhälle. Restauranger får ha öppet längre, fotbollsarenor kan ta emot tiotusentals och munskydden kan glömmas med gott samvete. Här är restriktionerna som gäller från och med torsdag.
Trots det politiskt osäkra läget har regeringen kunnat besluta om att avveckla fler covid-19-restriktioner från och med torsdagen, 1 juli. Det följer den plan som man sedan tidigare lagt fram.
– Det är ett stort steg, så från och med torsdag kan livet börja återgå lite mer till hur det såg ut innan pandemin. Fler steg planeras längre fram i sommar och i början av hösten, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i måndags.
Ett nytt särskilt regelverk för demonstrationer har nu tagits fram, som tillåter de största demonstrationerna på ett och ett halvt år. Nu får upp till 1 800 personer samlas och demonstrera utomhus.
Evenemangen kan nu släppa in mer publik, så länge man fortsätter följa olika regler och rekommendationer så att besökarna exempelvis håller avstånd.
Maxtaken skiljer sig åt mellan olika evenemang. Inomhus kan man ha upp till 50 deltagare eller upp till 300 om det finns anvisade sittplatser. Utomhus är gränsen med stående besökare 600 deltagare samt max 3 000 med sittplatser.
Nytt är att arrangörerna kan dela upp arenor, lokaler och områden i sektioner, med separata in- och utgångar, servicefaciliteter och tydliga avgränsningar. Då gäller maxtaken för varje sektion, vilket exempelvis innebär att Ullevi kan släppa in cirka 10 000 åskådare på fotboll.
Regelverket för motionslopp och liknande tävlingar utomhus justeras, så att deltagartaket endast ska gälla i start- och målområdet. Ändringen gäller också de tävlingar med bansträckningar ”som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog och mark”, enligt regeringen. Som mest får 900 idrottsutövare nu samlas.
Samtidigt tas de särskilda allmänna råden för idrotts- och fritidsverksamhet bort, såsom råden om att endast anordna enstaka tävlingar och mindre cuper. De särskilda råd som gällt föreningar inom kultur, idrott och fritid försvinner också. Det finns dock allt jämt rekommendationer för exempelvis hur cuper och läger kan anordnas.
Serveringsställena får ha öppet längre än 22.30, när den särskilda regleringen nu tas bort helt.
Utomhus får man nu dessutom sitta hur många personer som helst tillsammans, medan gränsen är på max åtta personer per sällskap inomhus. Bestämmelserna om endast sittande förtäring samt avstånd mellan sällskapen finns dock kvar.
En särskild reglering införs för mässor, som tidigare har gått under deltagartaken för offentliga tillställningar. Nu faller de under den reglering som liknar de som marknader haft sedan tidigare. Det innebär ett större fokus på smittskyddsåtgärderna än spikade deltagartak.
Det omdiskuterade rådet om att ha munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid tas nu bort. Kollektivtrafiken bör köras i en sådan omfattning att det inte uppstår trängsel, men särskilda begränsningar av antalet passagerare per fordon försvinner också.
Den som hyr ut lokaler, utrymmen och områden till privatpersoner kan nu hyra ut lokalen för tillställningar med max 50 personer. Tidigare har maxgränsen legat kvar på åtta personer för privata sammankomster.
Rådet att arbetsplatser ska skjuta upp konferenser och tjänsteresor försvinner nu, då Folkhälsomyndigheten menar att de kan genomföras om smittskyddsåtgärder vidtas. Även föreningar kan nu genomföra fysiska möten och stämmor, om de följer de råd som gäller för alla verksamheter.
Nu kan man umgås med fler personer än de man bor med, då rådet om att umgås i en mindre krets tas bort. Man uppmanas dock alltjämt att vidta smittskyddsåtgärder om man träffar några andra personer än de man normalt sett träffar. Exempelvis kan man ses utomhus och i mindre grupper.