Storm på Västkusten.
Storm på Västkusten. Bild: Olof Ohlsson

Risk för stormvindar under fredagen

Mycket hårda vindbyar väntas under natten mellan torsdag och fredag. SMHI har utfärdat en klass 1-varning och Västtågen har ställt in flera turer.

ANNONS
|

Under natten förväntas vindbyarna nå en styrka från 21 m/s upp till 23 m/s, men under morgonen ser vinden ut att lätta lite, för att sedan ta fart igen under förmiddagen.

Längs med kusten kan det under fredagseftermiddagen blåsa så kraftigt att stormbyar uppnås.

– I yttersta kustbandet, vid våra väderstationer, kan det bli stormbyar på 25-26 m/s. På fastlandet och längre in så finns det inte risk för stormbyar, säger Angelica Lundberg, meteorolog på SMHI.

Det finns inga varningar utfärdade för att vistas utomhus, men vid så höga vindsstyrkor finns det risk att grenar och enstaka träd knäcks.

ANNONS

– Det kan bli lite kämpigt om du ska ut på promenad. Ta på dig regnrocken, för paraplyet kommer inte hjälpa. Och ska du ut och ta bilder på vågor som slår mot land, tänk på att hålla i dig!

Dessutom ger Angelica Lundberg ett varningens finger till alla som kanske redan hunnit montera ihop sina studsmattor.

– Om man fick vårkänslor i påsk och tog fram studsmattan kan det vara bra att fästa den ordentligt. Byvindarna kan ju hugga tag i saker.

Dessutom finns det risk att höga transporter får det svårt på vägarna.

På grund av detta är bland annat Västtågen mellan Uddevalla och Strömstad, och omvänt, inställda. Bussar ersätter sträckan. Det gäller alla avgångar under torsdag och fredag

När lågtrycket sedan passerat under fredagskvällen kommer vindarna att avta ganska snabbt.

– Lördag blir det i och för sig friska vindar, men ni på Västkusten är väl vara vid lite hårdare blåst.

ANNONS