Ann-Sofi Lodin och Björn Järbur.
Ann-Sofi Lodin och Björn Järbur.

Så mycket tjänar regiontopparna

Högst i lönetopplistan ligger regiondirektör Ann-Sofi Lodin – hon tjänar dubbelt så mycket som sin egen chef och mer än Stefan Löfven får i statsministerarvode. På sjätteplats hittar vi NU-sjukvårdens direktör och på åttonde plats direktör ansvarig för Kungälvs sjukhus.

ANNONS

Björn Järbur anställdes som direktör för NU-sjukvården 2018 och har idag (2020) en lön på 128 900 kronor i månaden.

– För mig är inte lönen det viktigaste. Viktigast är att kunna göra skillnad för patienterna och medarbetarna, svarar Björn Järbur på frågan om han är nöjd med lönen.

Martin Rösman rekryterades 2019 som sjukhusdirektör för område Väster med ansvar för Kungälvs sjukhus och ytterligare tre sjukhus i regionen. För uppdraget får han en lön på 124 400 kronor (2020).

Både Järbur och Rösmans löner ligger 30 000 kronor högre än regionens högste politiske chef – regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) som har 94 689 kronor i månadsarvode.

ANNONS

Som de andra direktörerna har de även fallskärmsavtal i miljonklassen. Väljer arbetsgivaren att säga upp dem har de, utöver sex månaders uppsägningstid, rätt till 12 månadslöner.

– Man har ingen anställningstrygghet i de här jobben. LAS (lagen om anställningsskydd, reds anm) gäller inte för oss. Därför kan jag tycka att det är rimligt att få hygglig tid på sig att reorientera sig och hitta något nytt. Det är inte längre bort att man får sluta än att en ny politiker inte vill ha kvar en, säger Björn Järbur.

Det är regiondirektör Ann-Sofi Lodin som förhandlar om lön och avtal för de andra direktörerna.

– Villkoren gäller bara om man blir uppsagd från arbetsgivarens sida det är viktigt att poängtera. Våra direktörer har viktiga uppdrag inom primär- och sjukhusvård. Lönerna måste vara bra för att vi ska få in rätt personer och vi ligger på en rimlig nivå, säger hon.

Nära 200 000 i månadslön

Ann-Sofi Lodin gör sitt tionde år som högste chef på tjänstemannanivå i Västra Götalandsregionen. Lagom till jubileet kanske hon också spräcker 200 000 kronors-gränsen i lönespecifikationen.

– Jag tycker är att min lön är rimlig utifrån det ansvar och uppdrag jag har, säger Ann-Sofi Lodin.

De senaste fem åren, 2016–2020, har hon gått från 185 100 kronor i månadslön till 197 600. Mer än statsminister Stefan Löfvens arvode på 180 000.

24 månadslöner i fallskärm

När Ann Sofi-Lodins lön förhandlades fram gällde det gamla fallskärmsavtalet som är mer generöst än det nuvarande avtalet. Sägs hon upp i dag av arbetsgivaren har hon utöver sex månaders uppsägningstid, två årslöner att inkassera.

Innan Lodin fick tjänst som regiondirektör var hon vd för Carema Sjukvård AB. Utan fallskärmen hade hon nog inte antagit uppdraget, berättar hon.

– Det hade jag nog inte gjort. Det var viktigt för mig att känna den tryggheten för att jag gick in i en annan typ av organisation. I de här jobben frånsäger man sig anställningsskydd och då är det viktigt att det finns en sådan klausul.

Fick du gå ner i lön?

– Jag fick gå ner i lön. Men framför allt annan ersättning man får i privata näringslivet. Det skiljer sig ganska mycket.

Fakta regionens gamla fallskärmsavtal

Detta gäller om arbetsgivaren säger upp anställningen:

Ålder vid avgång och engångsersättning i antal månadslöner inklusive semesterersättning.

* -49 år: 12 månadslöner

* 50-54 år: 18 månadslöner

* 55-59 år: 24 månadslöner

* 60-62,5 år: 30 månadslöner

* över 62,5 år: Månadslön till uppnådd pensionsålder 65 år

Fyra chefer har kvar det gamla: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, Hälso- och sjukvårdsdirektör (tom juni) Ann Söderström, förvaltningschef habilitering och hälsa Mikael Forslund och förvaltningschef Botaniska Mari Källersjö.

Sedan 2014 har fallskärmsförmånen förhandlats om och ligger på 12 månadslöner. Avtalet gäller för de med ”större uppdrag” med villkoret att anställningen ska ha pågått i minst ett år.

Källa: VG regionen

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) ser inga problem med regiondirektörens lön.

– Att hitta en bra ledare för administrationen i en region är svårt. När man har gjort det är det värt att vårda det. Att byta direktörer är väl det dyraste att roa sig med, säger han.

Är nästan 200 000 i månaden en rimlig lönenivå tycker du?

– Det är inga konstigheter. Hon kom in med en hög lön från det privata näringslivet. Hon är den mest seniora direktören i Sverige och en utomordentligt bra chef.

Att du har hälften så mycket, har du någon åsikt om det?

– Egentligen inte. Mitt arvode ligger där politikerarvodena ligger. Något lägre kanske.

Vad gäller det gamla fallskärmsavtalet, anser du att 24 månadslöner är en för hög nivå?

– Prislappen är inte att komma undan. Antingen lägger du summan på månadslönen eller på ett avgångsvederlag. Om du vill ha en bra direktör så tittar de på lön och förmån, säger han och fortsätter:

– Men vi tecknar inte sådana avtal längre. Det rinner ut med de medarbetare som slutar.

Ann Sofi Lodins anställning och lön förhandlades av dåvarande regionstyrelseordföranden Gert-Inge Andersson (S). Martin Rösman har avböjt att kommentera artikeln.

Nedan listas de 10 bäst betalda direktörerna i VG-regionen, lönenivå för 2020.

Bild: Mia Höglund

Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

0
Tjänar 197 600 kronor i månaden.
Bild: Anders Deros

Ann-Marie Wennberg-Larkö, direktör Sahlgrenska Universitetssjukhus

0
166 100 kronor i månaden.
Bild: Adam Ihse/TT

Jörgen Thorn, direktör Skaraborgs sjukhus

0
130 600 kronor i månaden.

Thomas Wallén, direktör primärvården Närhälsan

0
130 000 kronor i månaden.
Bild: Nora Lorek

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör

0
129 200 kronor i månaden.
Bild: Stefan Bennhage

Björn Järbur, direktör NU-sjukvården

0
128 900 kronor i månaden.
Bild: PeO Nilsson

Ann-Marie Schaffrath, digitaliseringsdirektör

0
126 700 kronor i månaden.
Bild: Pressbild VG Regionen

Martin Rösman, sjukhusdirektör väster

0
124 400 kronor i månaden.
Bild: Jari Välitalo

Erik Lagersten, kommunikationsdirektör

0
121 800 kronor i månaden.
Bild: Pressbild VG Regionen

Kaarina Sundelin, direktör beställning

0
117 500 kronor i månaden
ANNONS