Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Andersson är ansvarig för polisens attraherauppdrag i Fyrbodal. Bild: EFmedia
Emma Andersson är ansvarig för polisens attraherauppdrag i Fyrbodal. Bild: EFmedia

Så ska fler poliser lockas till STO

Målet är att få fler poliser. Samtidigt går en stor kull konstaplar i pension och det är polisen Emma Anderssons jobb att locka fler till yrket och till STO-området, genom att få dem att få upp ögonen för hur det kan vara att vara polis.
– Det bästa är att man får hjälpa människor. Att man känner att man gör skillnad för dem och för samhället.

I veckan välkomnades ett gäng nyutexaminerade polisassistenter till polisen i Stenungsund, Tjörn och Orust. De firades med tårta och fick sina silverfärgade axelklaffar de haft som aspiranter utbytta mot guldklaffar.

Men fler poliser behövs, och det är polisen Emma Anderssons jobb att locka till sig dem.

– Vi ska öka med 5 000 poliser i Sverige fram till år 2024. Jag jobbar med att få folk att få upp ögonen för polisyrket och få dem att söka sig till Fyrbodal.

Det gör hon genom att informera, inspirera och attrahera. Delvis på sociala medier, men också genom informationsträffar. De senaste åren har det inte varit helt enkelt att jobba med attraherauppdraget, då människor inte kunnat samlas i grupper.

– Det är väldigt kul att kunna kalla till fysiska möten igen. De ger väldigt mycket och det är många som vill träffa en polis för att ställa sin frågor.

Informationsträff i Stenungsund

Emma Andersson jobbar för hela Fyrbodal, och har redan haft tre informationsträffar i Uddevalla, Lysekil och Trollhättan. Nästa vecka hålls en i Stenungsund.

Träffarna är till för de personer som är intresserade av att bli polis och vill veta mer om yrket och utbildningen.

– Många undrar om lönen. Den vill man helst inte prata om när man är i min roll så jag försöker undvika det, men den frågan kommer alltid på slutet. Vi har ju för låga löner helt klart.

Hur det funkar att vara polis när man har familj är också en fråga som ofta kommer upp. Emma Andersson har själv barn och har jobbat som polis tidvis som ensamstående mamma, och hon säger att det finns många sätt att få det att fungera.

Dock måste man vara beredd på att inte alltid kunna gå hem bara för att klockan blir 17.00.

– Ibland kan vi vara på ett jobb med en försvunnen person eller en trafikolycka och då kan vi inte gå hem. Vissa jobb kan vi inte lämna.

Ingen dag är den andra lik

Men att arbetet är så pass varierande och att ingen dag är den andra lik är också en av de stora fördelarna med yrket, enligt Emma Andersson.

– Du kan hamna i vad som helst och det är ditt jobb att lösa det. Men det bästa med jobbet är att är att man får hjälpa människor i svåra situationer. Att man känner att man gör nytta och skillnad för människor och för samhället.

Den som vill söka till polis kan göra det året runt, men utbildningarna startar två gånger om året. Fram till mitten på december går det fortfarande att bli antagen till utbildningen som börjar i januari.

– Framför allt är det poliser i yttre tjänst som behövs, det är där alla börjar när man är ny och då jobbar man med ingripandeverksamhet. När man varit i där i några år kan man söka sig vidare, kanske till en utredartjänst.

Informationsträffen kommer att hållas tisdag 30 november klockan 18, i polishuset i Stenungsund.