Frida Larsson från Leader Bohuslän, Föreningen Svanesunds nuvarande ordförande Kent Kihl och föreningens tidigare ordförande Jan W Kjellberg vid stranden i Svanesund där föreningens nya fina lekplats håller på att ta form. Foto Erika Olofsson
Frida Larsson från Leader Bohuslän, Föreningen Svanesunds nuvarande ordförande Kent Kihl och föreningens tidigare ordförande Jan W Kjellberg vid stranden i Svanesund där föreningens nya fina lekplats håller på att ta form. Foto Erika Olofsson Bild: -

Snart dags för lek vid Svanesunds badplats

En dröm är på väg att gå i uppfyllelse. I fyra år har Föreningen Svanesund önskat och arbetat för en lekplats, nu har de första lekredskapen kommit på plats.

ANNONS
|

I fyra år har de kämpat, Svanesundsborna med Föreningen Svanesund i spetsen. Kämpat för att få ihop pengar till en lekplats vid badplatsen. Genom insamlingar och sponsring hoppades föreningen länge på att få ihop den halva miljon som en lekplats bedöms kosta.

– Vår tidigare ordförande Jan W Kjellberg har lagt ned ett otroligt engagemang i kampen att få ihop pengar till lekplatsen. Han var i kontakt med kommun, företagare och privatpersoner, säger dagens ordförande Kent Kihl.

Jan W Kjellberg började kämpa för en lekplats för fyra år sedan. Tillsammans med ett gäng entusiastiska föräldrar försökte han få ihop pengarna som saknades. Småbarnsföräldrar i Svanesund fick vara med och tycka till kring den tänkta lekplatsens urformning, det önskades rutschkanor och gungor, något att klättra i fanns högt på önskelistan. Några pengar kom dock inte in.

ANNONS

- Det gick trögt så de andra hoppade av efter ett tag men jag fortsatte. Till slut drev jag hela lekplatsprojektet själv. Jag fick företagare att sponsra, men det räckte ändå inte.

När Jan avgick som ordförande för föreningen lämnade han över prospekt och projektering till den nya styrelsen med förhoppningen att arbetet skulle kunna fortskrida.

- Jag kom in som ordförande i mars och det var självklart att arbetet med lekplatsen skulle fortsätta. Jan har varit fortsatt engagerad tillsammans med Erik Ulvås och Björn Dramsvik som är projektledare, säger Kent Kihl.

Riktig fart fick arbetet med lekplatsen då föreningen fick en ansökan om medel hos Leader beviljad. Leader Södra Bohusläns styrelse beslutade under våren att bevilja 380 000 kronor ur Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling för att ge Föreningen Svanesund medel att genomföra sina planer.

- Det här är ett projekt helt i Leaders anda, ett projekt i underifrånperspektiv, vilket innebär att alla idéer ska vara förankrade hos de personer som berörs av projektet. Allra bäst är det om projektet kommer på initiativ från invånare, företag och grupper i det aktuella området, vilket det gör här i Svanesund, säger Frida Larsson, samordnare för Leader Södra Bohuslän.

Planen är att lekplatsen ska vara cirka 175 kvadratmeter stor och vända sig till barn upp till åtta års ålder. Lekplatsen kommer att bli klar under vintern men det blir först i vår som den officiella invigningen kommer att ske.

-Förutom pengar från Leader har vi fått pengar från bank och kommun samt från ett dödsbo efter en man som brann för Svanesunds utveckling, säger Kent Kihl.

För föreningen är det självklart att Erland Rydén ska hedras för allt engagemang han haft i föreningen under många år.

- Lekplatsen kommer därför att kallas ”Erlands lekplats”

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

ANNONS