Solrum på Tjörn ska ge dementa livskvalité

Gassande sol, paraplydrinkar och sand mellan tårna. Snart kan brukarna på Valåsens äldreboende på Tjörn njuta av sommar och sol året om. I dagarna invigs solrummet, där de äldre erbjuds solterapi och möjligheten att fly undan vardagen för en stund.

ANNONS

Kvicksilvret ligger runt nollan och decembermörkret har sänket sig över Tjörn. Sommarens värmande solstrålar känns oändligt avlägsna i vinterrusket, men inte inne på äldreboendet. I det alldeles nybyggda solrummet är det stråhatt och solglasögon som gäller.

– Det känns om att man är på semester. Det är härligt. Man känner sig glad.

Det är kommentarerna från de tre pigga damerna Ulla, Elaine och Siv som denna gråkalla dag har sökt sig till värmen och ljuset i solrummet på Valåsens äldreboende.

Nu sitter de i varsin strandstol och svalkar sig med cider medan de skojar och småpratar på goda vänners vis.

ANNONS

Semesterdröm i västkustanda

Idén om ett eget solrum på Valåsens äldreboende väcktes tidigare i år. Då hade personalen länge sneglat på grannboendet Lilldals äldreboende och deras tropiska solrumsparadis och tänkt att ett sådant vill vi också ha.

– Det är en önskan som vi haft länge. Vi pratade mycket med Lilldal och gjorde en hel del research innan. Så vi visste hur viktigt det är med ljus och värme för att må bra, särskilt när det är mörkt och kallt ute. Många dementa är oroliga och mår inte bra av att lämna boendet för ofta, så det här är ett jättebra sätt för dem att få ljus och lite miljöombyte, säger Pernilla Rasmusson som är den ena av två enhetschefer för boendet.

Solrummet inne på Valåsen är en riktig semesterdröm i västkustanda. En kuliss av fiskebodar, sandstrand och vågskvalp i högtalarna skapar en autentisk kustmiljö.

”Vi ville göra så att de känner igen sig”

– Vi valde den här miljön eftersom många av våra boende har varit fiskare eller har annan anknytning till havet. Vi ville göra så att de känner igen sig och får något att prata om, något som förhoppningsvis väcker minnen.

När solrummet började byggas upp och hantverkare stökade inne på boendet förstod de äldre att det var något spännande på gång. Och mer än en tappade hakan av förtjusning när de såg resultatet.

– Ja, de blev väldigt glada och någon sa ”jag har aldrig varit utomlands men nu känns det så”. Man får den känslan med allt det starka ljuset. Någon tyckte det var fantastiskt skönt att gå barfota i sanden och ville ha sand på golvet i sitt rum. Det är så roligt att kunna erbjuda en så positiv upplevelse som ger livskvalité.

Skapar nya mötesplatser

Solrummet på Valåsens äldreboende har finansierats med stimulansmedel, öronmärkta pengar från staten, som bland annat ska gå till initiativ som bryter isolering bland äldre och som skapar nya mötesplatser. Solrummet är en sådan plats. Där kan man träffas, samtala och umgås.

– När det inte går att vara ute kan anhöriga sitta där tillsammans med sina nära och kära. Det är en väldigt avstressande och rogivande miljö. Man blir lugn där, det kan vara bättre att gå dit en stund vid oro och ångest än att ge lugnande. När man sätter sig ner i solrummet sänker man axlarna och få kontroll på andningen. Förhoppningen är att rummet kommer att användas ofta i framtiden.

Damerna Ulla, Elaine och Siv gör sig redo för att gå och äta middag och får en hjälpande hand av undersköterskan Marie och hennes kollegor. Trion skrattar och skämtar på vägen ut. Någon önskar sig ett glas champagne nästa gång.

– Ja, då blir det galopp i benen, svarar en annan.

De är påtagligt nöjda med solstunden och säger samtidigt.

– Hit kommer vi gärna igen.

ANNONS