Både förarens flickvän och polis tog efter händelsen bilder på de röda märkena på mannens hals.
Både förarens flickvän och polis tog efter händelsen bilder på de röda märkena på mannens hals. Bild: Arkivbild/Privat

Stallägare åtalas för strypgrepp på svampplockare

Paret hade varit ute i skogen och plockat svamp. När de skulle köra därifrån mötte de en häst med vagn på vägen vid stallplatsen, vilket gjorde att de fick bromsa in och backa för att släppa förbi ekipaget. Sekunderna senare ska mannen som körde bilen ha blivit attackerad av stallägaren som tog strypgrepp på honom.

ANNONS

Händelsen utspelade sig en dag i september i STO-området. Efter att ha bromsat in och backat för att släppa förbi hästen och vagnen såg paret stallägaren som stod en bit längre fram på vägen vid en hästtransport. Han ska ha pekat finger mot dem när de körde förbi och sedan börjat springa efter bilen.

Slet upp bildörren

Den manlige föraren stannade då bilen och vevade ned rutan, varpå stallägaren ska ha slitit upp bildörren och tagit ett strypgrepp på honom.

”När han höll strupgreppet så sa han: Är du dum i huvudet! Kan du inte läsa skyltar”, har föraren berättat i polisförhör. Detta med anledning av att träning enligt skyltning pågick vid stallområdet.

ANNONS

Föraren ska då ha bett om ursäkt samtidigt som stallägaren höll kvar greppet om hans hals. Till slut släppte han dock enligt förhör med förarens flickvän som vittnat om att stallägaren gått iväg först efter att även hon bett om ursäkt och bett honom sluta.

Förnekar brott

Stallägaren själv, som nu åtalats för misshandel, förnekar brott. Han erkänner visserligen att han skällt ut föraren och även sprungit ikapp bilen, slitit upp bildörren och tagit tag i förarens arm eller axel. Han nekar dock till att tagit strypgrepp på honom.

Åtalet stärks dock av bilder som tagits av dels polis, dels av mannens sambo efter händelsen då föraren även uppsökte vårdcentral för upplevd svullnad i halsen.

Den manlige föraren yrkar i åtalet mot stallägaren på skadestånd på totalt 10 180 kronor för dels kränkning, dels ersättning för vårdbesöket.

ANNONS