Ändrade öppettider på ÅVC ska minska köer

Köerna har stundtals varit långa till återvinningscentralen på Kläpp. Efter en tids mätning av antalet besökare anpassas nu öppettiderna.

ANNONS
|

Återvinningscentralen Kläpp har öppet för inlämning av avfall för hela Stenungsunds befolkning. Trycket på centralen är stundtals stort vilket leder till att långa köer uppstår längs vägen utanför. Högst tryck på att lämna in avfall är det under måndagar och lördagar.

– Måndagar är den dag vi har allra flest besökare. Man samlar ihop sitt skräp på helgen och kör i väg med det på måndagen och därför ändrar vi tiden där, säger Kööhler, enhetschef Avfall, Stenungsunds kommun.

LÄS MER:Nytt passersystem planeras för åvc

Öppettiderna justeras från och med 1 oktober och då kommer anläggningen att öppna klockan 9 på måndagar, vilket är två timmar tidigare än nu. Den tidiga tiden på fredagar tas bort och grindarna öppnas då för allmänheten först klockan 9.

ANNONS
För att minska köerna ska Kläpp öppna tidigare på måndagar och lördagstiden förlängs med en timme.
För att minska köerna ska Kläpp öppna tidigare på måndagar och lördagstiden förlängs med en timme.

– Vi har haft en kamera på anläggningen sedan ett par månader. Den registrerar antalet besökare och vi har sett tiden mellan klockan 7 till 9 på fredagar kommer det väldigt få besökare. Vi trodde det skulle komma fler då men det har inte blivit så, säger Kööhler.

På lördagar förlängs öppettiden med en timme, vilket innebär att centralen stänger klockan 15 framöver.

Har ni övervägt att förlänga öppettiderna ytterligare?

– Vi skulle kunna öppna mer på helgen men det är förknippat med mer kostnader. Vi vill inte höja kostnaden för taxekollektivet. Nu ändrar vi tiderna för att möta behovet när det finns istället. Vi tror att det ska kunna flyta på lite bättre på det här sättet. Det kan hända att vi tänker om, men just nu gör vi så här.

LÄS MER:Grönt ljus för ny åvc i Stora Höga

Nytt för i år är också att kommundelarna får besök av en mobil återvinningscentral. Den har hittills varit ute i Jörlanda, Stora Höga, Hallerna, vid Kristinedalskolan, Ucklum, Svenshögen, Stora Askerön och Kyrkenorum. Sist ut för i år är Stenungstorg där invånarna kan lämna sitt avfall på plats den 29 september.

Hur har intresset varit för att lämna avfall till mobila ÅVC:n?

– Det har varit högre än vi trodde. Det har varit ett hundratal besökare vid alla platser utom på Stora Askerön där det var ett tiotal. Så vi har tagit bort lite trängsel när vi kört ut med mobil ÅVC. Vi kommer göra en utvärdering av det här i höst och se hur vi ska fortsätta nästa år, säger Michael Kööhler.

ANNONS