Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Årets Glädjeresa slog rekord – drog in över 730 000 kronor

– Jag är positivt chockad och fattar fortfarande ingenting. Jag var i eufori efter auktionen i lördags och somnade först klockan 03 på natten.
Det säger Tommy Witedal när årets Glädjeresa nu kan summeras och där intäkterna från de båda välgörenhetsauktionerna slog rekord med över 730 000 insamlade kronor.

Därmed törs Tommy Witedal också lova att man med råge nått sitt mål att för pengarna kunna köpa hjärtstartare som ska göra Stenungsund, Orust och Tjörn till de ”hjärtvänligaste” kommunerna i Sverige.

– Vi har inte hunnit räkna ännu på hur många hjärtstartare det räcker till, eftersom det är lite olika pris beroende på om de ska användas för utomhus- eller inomhusbruk. Men jag törs ändå garantera att summan är tillräcklig för att vi ska nå vårt mål att göra regionen till Sveriges hjärtstarttätaste, säger initiativtagaren och en av arrangörerna bakom den lokala Glädjeresan.

Förra året inbringade projektet 707 600 kronor vilket användes för att köpa in stora tv-apparater till STO-kommunernas äldreboenden.

”Jag är positivt chockad”

Årets Glädjeresa, till förmån för Hjärtuppropet, avslutades i lördags på Stenungsbaden. Då hade 154 000 kronor redan samlats in under föregående lördags välgörenhetsauktion i Henån. Summan plussades nu på med ytterligare en dryg halv miljon kronor.

– Det är verkligen helt fantastiskt. Jag är positivt chockad och fattar fortfarande ingenting. Jag var i eufori efter auktionen i lördags och somnade först klockan 03 på natten, berättar Tommy Witedal.

Signerad landslagströja

Bland auktionsföremålen som ropades ut fanns bland mycket annat flera signerade idrottströjor, varav en från VM-landslaget i fotboll 1994 som skänkts till auktionen av familjen Oldsberg.

– Ingvars son Staffan var själv på plats under kvällen då tröjan auktionerades ut som sista föremål och gick för 75 000 kronor till en lycklig vinnare från Skärhamn. Det stod mellan honom och en annan kille från Rönnäng, men den som till slut fick den verkar bara ha bestämt sig, oavsett pris, berättar Tommy Witedal.

Bland övriga saker som skänkts och auktionerades ut under auktionen fanns allt från smörgåstårta, en helikoptertur och skidsemester i en fjällstuga till gratis hyra av en buss för en heldagstur till valfri ort.

Viktig påminnelse

Nästa steg för Tommy Witedal och de andra arrangörerna bakom Glädjeresan blir nu att träffa räddningstjänst och polis för råd och rön om var hjärtstartarna man ska upphandla bäst bör placeras ut.

– Ambitionen och förhoppningen är att vi ska kunna installera och sätta den första hjärtstartaren på plats första veckan i november. Detta också lite med tanke på att årets fotbolls-VM drar igång då och som en påminnelse om incidenten med den danske fotbollsspelaren Christian Eriksen som drabbades av hjärtstopp under EM-premiären mellan Danmark och Finland i juni 2021.

Tack vare snabbt agerande av lagkamrater och läkare gick hans liv att rädda.

– Det menar jag också verkligen visar på betydelsen av att det finns hjärtstartare på plats när något sådant händer, säger Tommy Witedal.

LÄS OCKSÅ: Laban hjälper äldre med datorn – mot en kopp kaffe

LÄS OCKSÅ: Gudrun och Kurt Gustafsson var först att lista sig vid nya vårdcentralen i Stora Höga

LÄS OCKSÅ: Fredrik fick plötsligt hjärtstopp – nu skänker han hjärtstartare till bestulen förening på Tjörn

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.