Linnea Wendel nominerade sin mamma Åsa till childhoodpriset, men glömde sedan bort det. Hennes motivering till varför Åsa Wendel skulle få det föll dock juryn i smaken och nu hon är nu en av tre finalister som nominerats till priset.
Linnea Wendel nominerade sin mamma Åsa till childhoodpriset, men glömde sedan bort det. Hennes motivering till varför Åsa Wendel skulle få det föll dock juryn i smaken och nu hon är nu en av tre finalister som nominerats till priset. Bild: Privat

Åsa har tagit emot 60 barn i sitt hem – kan prisas av kungligheter

Familjehemsföräldern Åsa Wendel från Stora Höga är en av tre eldsjälar som valts ut till finalist för årets Childhoodpris. Syftet med priset är att hylla personer som med delaktighet, tillit, mod och drivkraft stöttar barn och unga i deras vardag.

ANNONS
|

Tillsammans med sin man har 55-åriga Åsa Wendel de senaste 28 åren tagit emot närmare 60 barn i behov av en trygg och stabil tillvaro.

Åsa Wendel har nu av organisationen World Childhood Foundation, som bildades av drottning Silvia 1999 i syfte att stötta utsatta barn och unga, valts ut som en av tre finalister för årets Childhoodpris.

– Vi som sitter i juryn är mycket berörda av de hoppfulla och fina nomineringar som kommit in under hösten. Det blir så tydligt hur viktiga de här personerna är för barn och unga som de möter i sitt arbete. Våra finalister är verkliga eldsjälar som alltid står upp för barnen och ger dem trygghet, något som många barn saknar, säger Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare på Childhood och juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Minst sagt överraskad

Åsa Wendel själv säger att hon blev minst sagt överraskad när hon för några dagar sedan blev uppringd av organisationen och fick höra om utnämningen.

– Jag hade legat sjuk i en vecka och var väl lite trött och virrig och fattade först inte vad det var frågan om, utan trodde att det var någon försäljare som ville sälja på mig något, säger hon med ett skratt.

Desto större blev glädjen när hon insåg att hon bjudits in till Stockholm där vinnaren kommer att koras onsdagen den 8 december.

– Men en av mina första tankar var också: Hjälp, vad ska jag då ha på mig? Jag är ju en väldigt vanlig och enkel människa som nu ska mingla med drottningen och även prinsessan Madeleine som sitter i juryn för organisationen, säger Åsa Wendel med ett nytt skratt.

– Men jag försöker nu släppa det och bara glädjas över alltihop, för det är ju en fantastisk sak att få vara med om.

Nominerad av sin dotter

Framför allt känner hon sig väldigt hedrad över nomineringen, som hon själv inte hade en aning om.

– Jag hade inte susning förrän min 20-åriga dotter Linnea berättade att det var hon som via Instagram tipsat om mig någon gång för ganska länge sedan och därför själv glömt bort det. Så hennes egen reaktion var därför: Jösses, vad var det nu jag skrev, berättar Åsa.

Uppenbarligen var det dock något som föll juryn i smaken för i motiveringen till nomineringen skriver de bland annat att Åsa under alla sina år som familjeförälder alltid stått på barnens sida och inte varit rädd för att föra deras talan, även i situationer när motparten inte uppskattat det.

”Hon har en sann förmåga att förstå det enskilda barnets behov och anpassa situationen efter detta. De barn som bor eller har bott hos Åsa uppskattar att hon är modig och tydlig vilket skapar trygghet och tillit. Hon ser också till att familjen gör roliga saker och skapar fina minnen tillsammans”, skriver juryn vidare.

Kvar som adoptivdotter

– Det är ju oerhört hedrande, men ärligt också precis det jag och min man alltid har strävat efter med det vi gör. För mig handlar det helt enkelt om att inte bara engagera sig i sitt arbete, utan även om att försöka ge av sig själv och sitt hjärta så att de här barnen som stannar en kortare eller längre tid hos en förhoppningsvis får lite bättre grund att stå på när de lämnar för att stå på egna ben, säger Åsa Wendel.

De allra första barnet som kom till hennes och makens hem fyra månader gammal lämnade dock aldrig familjen mer än delvis.

– Hon blev kvar hos oss som adoptivbarn, berättar Åsa om dottern Isabella som i dag hunnit bli 28 år och i sin tur har en egen dotter på 8 år.

– Så nu har jag också ett älskat, älskat barnbarn, säger Åsa som för tillfället även har 20-åriga dottern Linnea och hennes pojkvän boende hos sig, samt fyra familjehemsbarn.

Prisceremoni i Stockholm

Nästa vecka reser nu hela familjen till Stockholm för att bo på hotell och mingla både med de övriga finalisterna samt de närvarande kungligheterna och resten av juryn som på prisceremonin kommer att utse vinnaren.

– För mig är det dock verkligen inte viktigt att vinna, utan jag ser det som en stor och seger och ära bara att ha kommit så här långt. Det är fantastiskt ju, säger en glad Åsa Wendel.

Childhoodpriset

Childhoodpriset instiftades 2019 i syfte att hylla personer i Sverige som möter barn och unga i sitt arbete. Viktiga vuxna som ofta spelar en avgörande roll för att barn ska vara trygga, men som sällan uppmärksammas för sin insats.

Fokus riktas varje år mot en utvald yrkesgrupp. Detta år tilldelas priset en person som i sitt arbete möter barn och unga i samhällsvård, placerade på exempelvis HVB, SiS eller i familjehem.

Prissumman på 50 000 kronor är reserverad för att gå till något som stärker personen i sin yrkesroll, exempelvis en studieresa eller vidareutbildning.

Källa: World Childhood Foundation

ANNONS