Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den unge föraren som nu åtalas nekar själv till brott och hävdar att nedförsbacken mot Stenungsund är anledningen till den uppmätta hastigheten. Fordonet på bild är ett annat än den åtalades. Bild: Arkivfoto
Den unge föraren som nu åtalas nekar själv till brott och hävdar att nedförsbacken mot Stenungsund är anledningen till den uppmätta hastigheten. Fordonet på bild är ett annat än den åtalades. Bild: Arkivfoto

Åtalad A-traktorförare skyller på trasig hastighetsmätare

På väg över Tjörnbron reagerade polisen på ett fordon med LGF-skylt som körde betydligt fortare än tillåtet, i cirka 70 kilometer i timmen. Som förklaring efter att ha stoppats svarar den unge föraren att fordonet saknar hastighetsmätare och att det därför är svårt att hålla koll på hastigheten. Nu åtalas han, misstänkt för olovlig körning av den ombyggda A-traktorn.

Det var en dag i början av maj som en civilpatrull körde ikapp en rad av bilar, på väg över Tjörnbron mot Stenungsund. Enligt patrullen ska bilarna ha kört i en uppskattad tillåten hastighet om cirka 70 kilometer i timmen. Vad de sedan reagerade på var dock att den bil, utrustad med en skylt för långsamgående fordon och som låg sist i kön, ska ha kört i samma hastighet som framförvarande bilar.

Den unge föraren stoppades därefter för kontroll när man hunnit fram till Stenungsund, misstänkt för olovlig körning av fordonet han satt i och som efter undersökning också visat sig vara manipulerat för att kunna köras fortare än tillåtet.

Skyller på nedförsbacke

I förhör har pojken dock inte velat kännas vid att någon sådan manipulering gjorts av fordonet. Som förklaring till hastigheten säger han i stället att det kan ha berott på lutningen mot Stenungsund:

– Det var nedförsbacke nerför Tjörnbron sen lutar det ner hela vägen till Stenungsbron. Om man råkar hålla in kopplingen så kommer man upp i en högre hastighet. Det är så på alla traktorer. Sen är det stor risk att man råkar göra det för att spara bensin, det är svindyrt, har han uppgett för polis.

Då polisen kontrat med att man efter undersökning trots allt kommit fram till att fordonet manipulerats och frågat om han varit medveten om att hans A-traktor därmed kan köra fortare än lagligt svarar han ”att det är svårt att vara medveten om eftersom man inte kan se det, då hastighetsmätaren på fordonet är sönder”.

Nekar till brott

Enligt pojken ska han heller aldrig ha hört talas om att man faktiskt behöver ha en sådan i en A-traktor, vilket polisen dock förklarar att man måste och då får svaret ”jaha”.

Pojken säger sig själv dock samtidig inte ha upplevt att han skulle hålla högre hastighet än 30 kilometer i timmen, även om han inte kan se det i och med den trasiga hastighetsmätaren:

– Jag vet inte riktigt. Jag brukar inte lägga märke till det så mycket, svarar han på polisens fråga.

Nu åtalas pojken, hemmahörande på Tjörn, misstänkt för olovlig körning av den ombyggda A-traktorn. Själv nekar han fortsatt till brott.

LÄS OCKSÅ: A-traktorförare kraschade in i staket i Henån

LÄS OCKSÅ: A-traktor visade sig vara vanlig bil – men med flera brister

LÄS OCKSÅ: Kommunpolisen: ”Höj hastigheten på A-traktorer”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.