Sommaren 2020 arbetade Max Hjelm och Mattias Borlid bland annat med att städa öarna i Stenungsunds kustband. Adam Bergholtz var arbetsledare.
Sommaren 2020 arbetade Max Hjelm och Mattias Borlid bland annat med att städa öarna i Stenungsunds kustband. Adam Bergholtz var arbetsledare. Bild: Mattias Modéen

Över 300 feriearbeten för unga i sommar

Drygt 300 feriearbeten för skolungdomar erbjuds i de tre STO-kommunerna i sommar varav cirka 200 i Stenungsund, 68 på Tjörn och 37 på Orust. Arbetsformen vänder sig främst till ungdomar i nian och första åren på gymnasiet.

ANNONS

Alla tre kommunerna erbjuder feriearbete eller feriepraktik i treveckorsperioder och inom en rad olika kommunala verksamheter. Men det skiljer en del på vilka åldrar och perioder som gäller. Varje feriearbetande ungdom får jobba maximalt 75 timmar under treveckorsperioden, alltså i princip fem timmar per dag. Alla får också handledare och tanken med feriepraktiken är att skapa en introduktion till arbetslivet för ungdomarna. Ansökningstiderna i alla tre kommunerna är från 1 mars till 31 mars och sedan fördelas jobben under april och maj.

Notabelt är att varje sig Orust eller Stenungsund erbjuder några sommarjobb inom äldreomsorgen medan Tjörn gör så.

– Vi har inte den begränsningen i år som vi hade i fjol och vi har också ansökningar till äldreomsorgen. Vi har totalt 68 platser att fördela och vi samarbetar också med kyrkan och ett antal föreningar på Tjörn, säger Vibeke Bödtker-Lund Nilsson vid arbetsmarknadsenheten på Tjörns kommun.

ANNONS

Flera platser kvar

Det handlar om en rad olika områden där ungdomar kan få jobb.

– Förutom kommunens egna verksamheter kommer man att kunna få jobb på golfbana, på Billströmska eller kulturskolan och kultur- och fritidscentret Delta. Man kan också arbeta med strandstädning. Vi söker ungdomar som går i nian eller första året på gymnasiet.

Vibeke Bödtker-Lund Nilsson konstaterar att man hittills inte fått in mer än 47 ansökningar.

– Det förvånar oss lite men samtidigt kan man vara glad eftersom det verkar som om ungdomarna hittat jobb på annat håll också.

Kommunala verksamheter på Orust

På Orust har man alltså inga jobb inom äldreomsorgen och man ger feriepraktikjobb endast till 16-17-åringar. Det handlar om jobb i kök, lokalvård, fritids, förskola, lägerverksamhet, strandstädning och bilvård.

– Här har vi inga platser inom föreningslivet eller kyrkan utan det är rent kommunala verksamheter, säger Joanna Westerlund, arbetsmarknadskonsulent vid kommunen.

I Stenungsund säger Linda Friberg vid arbetsmarknadsenheten att man räknar med att kunna erbjuda cirka 200 feriepraktikjobb (det var 212 i fjol) inom en rad verksamheter men inte heller där inom äldreomsorgen.

Enligt den information som finns på Stenungsunds hemsida ska ungdomarna vara skrivna i kommunen, jobba max 75 timmar – och för vissa jobb krävs också utdrag ur belastningsregistret. Här erbjuds feriepraktiken för ungdomar som går i nian eller i gymnasiets första eller andra år.

Ungdomarna får besked i maj om de får jobb eller inte.

Olika lönenivåer

På Orust är lönen enligt kommunens egen hemsida 70 kronor i timmen.

På Tjörn får de som är 15-17 år 72 kronor per timme och de som är 18-19 år 85 kronor per timme.

I Stenungsund finns ännu inga besked om lönenivån utan det kommer först i april månad. Men 2021 var timersättningen 72 kronor för de under 16 år, 81 kronor för 16-17-åringar och 89 kronor för 18-åringar. För äldre följer man kommunens riktlinjer för löneinplacering.

I alla lönenivåerna ingår semesterersättning.

ANNONS