Över 50 rekord sattes vid simtävling i Stenungsund

Simhallen i Stenungsund arena intogs under den gångna helgen av entusiastiska tävlande från hela Sverige. Över 50 rekord slogs då också, varav 80-årige Ulf Brangefält stod för två av dem och nu kan titulera sig svensk mästare i sin åldersklass.

ANNONS
|

Det var tredje gången gillt när simtävlingen Masters-SM nu äntligen till slut kunde anordnas i arenan efter flera inställda försök under de gångna pandemiåren.

Tävlingen, som anordnas av Svenska simförbundet, vänder sig till simmare i åldersgruppen 25 år och uppåt som vill fortsätta simma efter avslutad elitkarriär eller hittat simningen senare i livet. 360 deltagare från drygt 60 olika svenska simklubbar deltog i helgen i tredagarsevenemanget vid Stenungsund arena.

Från Västerås simklubb fanns bland andra 80-årige Ulf Brangefält och hans 51-årige son Jan representerade, vilka båda tog varsin guldpeng i 200 meter bröstsim i sina respektive åldersklasser.

Två svenska rekord

För Ulfs del slutade det även med ytterligare medaljer och två svenska rekord.

ANNONS

– Jag vann guld på 1 500 meter frisim där jag också satte rekord, liksom i bröstsimmet, berättade han under söndagsförmiddagen innan han snart skulle i bassängen igen för att tävla.

Söndagens tävling i 50 meter bröstsim slutade även den med medalj för Ulf Brangefälts del, denna gång i form av silver.

Bland rekordsättarna i simhallen fanns även Maria Jacobsson och Amanda Akander från Göteborg sim. Deras klubb tog lagkappsguld i 4x50 frisim, samt brons i 4x50 medley och för Marias del slutade det även med silvermedalj på 100 meter bröstsim.

– Själv har jag bara kommit fyra som bäst, men det gör inget. Det är bara kul att vara här och att få vara med tävla igen efter några år där det inte anordnats så många evenemang, tyckte Amanda Akander.

– Sedan är det också en sådan trevlig stämning på plats där alla verkligen också hejar och håller på varandra, plus att allt verkligen är jättebra planerat och ordnat.

Totalt 55 satta rekord

För Göteborgs sim slutade det också med Europarekord på herrsidan där klubben tog hem guldet i lagkapp på 4x50 meter frisim.

Totalt sattes 55 rekord vid simevenemanget, varav 39 svenska och femton nordiska, samt det tidigare nämnda Europarekordet.

– Verkligen kul och roligt att så många duktiga simmare valt att komma hit och delta, tyckte Daniel Gertmo, en av arrangörerna från simklubben S77 i Stenungsund.

– Flera av dem är ju också tidigare elitsimmare, som Anton Björck-Teuscher som flera år i rad exempelvis vunnit Vansbrosimmet.

Höll koll på resultatlistorna

Några som själva inte fick vara med att tävla denna gång var de unga Stenungsundssimmarna Hanna Granlund, Stella Pedersen och Jasmin Högberg.

– Nej, för vi har inte fyllt 25, men annars brukar vi också vara med och tävlingssimma, berättade 9-åriga Jasmin som tillsammans med sina två ett år äldre kompisar nu i stället höll koll på resultatlistorna över tävlingsheaten.

– Vi håller koll på hur det går och fixar med listorna så att allt stämmer, förklarade trion samtidigt som nya resultat trillade in att bocka av i handlingarna.

LÄS MER:Se bilderna från folkfesten med folkrace på Tjörn

LÄS MER:Sundsby säteri intogs av glada cykelentusiaster

LÄS MER:Lucia Swimrun i Svartedalen avgjordes trots kyla

ANNONS