Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stenungsunds kommunhus. Bild: Annika Sahlin
Stenungsunds kommunhus. Bild: Annika Sahlin

1,3 miljarder ska investeras på tre år

Cirka 1,3 miljarder kronor kommer Stenungsunds kommun att investera de närmaste tre åren i olika projekt, alltifrån resecentrum till nya skolor. Bara 2022 ligger investeringsnivån på 530 miljoner.

Det här framgår av den strategiska plan för åren 2022–2024 och budgeten för 2022 som fempartimajoriteten i kommunstyrelsen nu antagit. De största investeringarna sker inom förskola, grundskola och samhällsbyggnadsområdet. Bland projekten märks förutom resecentrum även ett nytt högstadium i Hallerna, utbyggnad av Stora Höga-skolan, planer på utbyggnad av Jörlandskolan och ombyggnation av Kyrkenorumskolan samt Ucklumskolan. Bara inom skolsektorn kommer 178 miljoner att satsas nästa år.

Inom samhällsbyggnadssektorn är det nya resecentrum det stora projektet men man ska också bygga en tillfartsväg till Hallerna, asfaltera villagator och bygga en ny rondell mellan Industrivägen och Inre Ringleden. Till detta kommer tre nya förskolor i Hallerna, Ödsmål och Kvarnhöjden i Jörlanda.

Inom va-sektorn blir det stora projektet en sammanbyggd färskvattenledning mellan Kungälv och Stenungsund men också kommunalt va för bostadsområdet Svartehallen/Sågen i östra delen av kommunen. Reningsverket Strävliden måste också få ökad kapacitet.

Budgeten 2022 kommer att omfatta 1,7 miljarder och överskottet ska enligt beräkningarna bli 21,1 miljoner. Kommunen flaggar samtidigt för ökade kostnader och ekonomiska problem senare då prognosen för 2024 visar ett minus på 32,5 miljoner.

Olof Lundberg (S). Bild: Annika Sahlin Ottosson
Olof Lundberg (S). Bild: Annika Sahlin Ottosson

– Vi kommer att satsa rejält inom flera sektorer under kommande år, bland annat utbildningssektorn, men vi ska också förstärka äldreboende och hemtjänst. Det finns ett uppdämt behov av satsningar i kommunen, säger kommunalrådet Olof Lundberg (S) och fortsätter:

– Sedan måste kommunen också få satsningar på fler bostäder och detta tillsammans med vårt bostadsbolag och andra intressenter. Här är det också viktigt att vi kan arbeta fram planer inom rimliga tider så att byggnationen kan öka. Vi har till och med ökat ramen för samhällsbyggnadssektorn för detta.

Olof Lundberg konstaterar att ett bekymmer är också överklagningar av kommunens planer som ofta innebär betydande förseningar i många fall.

– Vi ska också göra speciella satsningar för att minska arbetslösheten i kommunen och vi står nu redo att satsa rejält efter alla bekymmer med corona. Särskilt viktigt är det att hjälpa ungdomar till meningsfull sysselsättning och få in människor som står långt ifrån arbetsmarknaden i jobb.

I budgeten finns också speciella pengar kallade Post Corona avsatta, alltså extra medel för att motverka problem i samband med corona och alla restriktioner. Utbildningssektorn får 3,8 miljoner och socialtjänsten 2,6 miljoner.

Fempartigruppen vill dessutom skjuta till extra pengar i potten för extra lönesatsningar, bland annat till undersköterskor som ökar sin kompetens. Flera demensplatser måste också fram i kommunen och man ska titta på möjligheten att öka gymnasiesärskolan på Nösnäs.

Den politiska oppositionen M-KD-L har en egen budget. De vill bland annat satsa extra på äldreomsorgen men betonar att man också måste satsa på alternativa utförare, något som inte finns i Stenungsund idag:

– Vi är den enda kommun i Göteborgsregionen som inte har den valfriheten, menar M, KD och L.

Oppositionen konstaterar också att en av de viktigaste satsningarna under 2022 är att man kopplar ihop vattennätet med Kungälv och säkrar tillgången på vatten med både Hällungen och Göta älv som vattentäkter.

Det innebär enligt de tre partierna att man också kan arbeta vidare mot visionen 35 000 invånare.

Partierna ser det dessutom som viktigt att satsa vidare på föreningarna, bland annat ridning, konstgräsplan för fotboll och mountainbikeanläggning. Man vill också att näringslivet engageras mer för att erbjuda praktikplatser och arbetsträning.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.