200 scouter intar idrottsplatsen i Stora Höga

200 blåklädda scouter kommer under helgen att inta idrottsplatsen i Stora Höga. Flera av dem anlände redan under fredagseftermiddagen för att ladda inför lördagens kämpalek.

ANNONS
|

Febril aktivitet rådde under fredagen vid Stora Höga Vallens IP. Förutom att resa tält, bygga vindskydd och fixa med kylskåp respektive bajamajor, kokades också stora mängder pasta.

– Det är faktiskt helt fantastiskt, vi har fått hjälp av tre damer som anmält sig frivilligt att hjälpa till och göra pastasallad till 70 inresande scouter som kommer i morgon förmiddag, berättar Mattias Winberg, kårledare för scoutkåren i Stora Höga.

Detta efter ett upprop i den lokala facebookgruppen ”Stora Höga med omnejd” där scoutkåren bett om hjälp för att arrangera det stora scoutlägret som kommer att samla runt 200 scouter från hela Västsverige under helgen.

ANNONS

Vann förra årets tävling

Då kommer först lördagens kämpalek att gå av stapeln under lördagen i området norr och söder om Valeberget i Stora Höga.

– Det är en årlig tävling som anordnas varje år av ungdomssektionen i Svenska kyrkans missionsrörelse EFS. Vår egen kår, som bara är fem år gammal och tillhör equmeniakyrkan, deltog dock för första gången förra året. Men då vann vi också, vilket innebar att vi som segrare fick ta över stafettpinnen och anordna årets tävling, berättar Mattias Winberg.

En hedrande, men också lite stressande uppgift, medger Mattias då kåren bara har sex aktiva ledare för den cirka 30-manna starka scoutkåren.

– Men förutom de tre damerna som nu ställt upp ideellt med att laga mat till de inresande scouterna har vi också fått uppbackning av drygt 20 föräldrar som hjälpt till att förbereda och även kommer att finnas behjälpliga under lördagen, berättar Mattias Winberg.

Samarbetsövningar på temat havet

Årets kämpalek kommer att utspelas på temat havet.

– Det kommer att gå till så att man under olika samarbetsövningar på så kort tid som möjligt exempelvis ska fylla ett rör med vatten för att få fram en kod för vidare instruktioner för att lösa uppgiften man fått. Vid andra stationer kommer man tillsammans att få fiska upp skräp ur havet, eller koka upp vatten på kortast möjliga tid, förklarar Mattias Winberg.

Eloge till alla frivilliga

Själv ser han också mycket fram emot nattens övernattning på idrottsplatsen.

– Faktum är att jag faktiskt aldrig under hela min tid som scout sovit på en idrottsplats tidigare. Och då är jag ändå 52 år och påbörjade min scoutbana redan som sjuåring, säger han med ett skratt.

– Här skulle jag också vilja rikta en stor eloge till fotbollsklubben som – liksom alla andra som ställt upp frivilligt för att hjälpa till under de här dagarna – gjort det möjligt för oss att genomföra detta.

Scoutlägret kommer under söndagen att avslutas med en friluftsgudstjänst vid Vallen för de samlade scouterna.

ANNONS